Još jednom pozivamo Vladu RH da pruži konkretnu pomoć novinarkama u Afganistanu

Zabrinuti novim izvještajima koje primamo od kolega iz Međunarodne federacije novinara (IFJ) Sindikata novinara Hrvatske ponavlja  poziv Vladi da RH pruži konkretnu pomoć kolegicama i kolegama novinarima koji su još uvijek u Afganistanu. Uvid koji IFJ ima u stanje na terenu i brojni zahtjevi za žurnu pomoć pokazuju da u zajednici afganistanskih medija vladaju panika i strah. Zaprimili su stotine zahtjeva za pomoć – bilo za evakuaciju, bilo za pomoć onima koji bježe iz jedne pokrajine u drugu. Većinom se radi o ženama/novinarkama kojima je onemogućen rad. Unatoč propagandi da se neće osvećivati, izvješća govore da su talibani u potrazi za novinarima i na kućnom pragu, te o prijetnjama kojima su izloženi. Njemački Deutsche Welle objavio je da su talibani u potrazi za njihovom novinarkom, koja je sad u Njemačkoj, u srijedu ubili člana njezine obitelji, a drugog teško ranili.

Ponavljamo poziv da se i Hrvatska aktivno uključi u organizaciju najugroženijih među kojima su, na žalost, naše kolegice i kolege.

Zanima nas je li Hrvatska spremna prihvatiti, uz dogovorenih 20 osoba koje su radile za EU, i novinare i novinarke koje se međunarodne novinarske organizacije pokušavaju izvući iz Afganistana? Koliko njih, gdje i kako?

Podsjećamo da je Nizozemska vlada pristala pružiti pomoć za 15 afganistanskih medijskih radnika/ca, vlada Velike Britanije dogovara broj ljudi s tamošnjim Nacionalnim sindikatom novinara.

Krovne novinarske organizacije pokrenule su sveobuhvatnu akciju pomoći ugroženim kolegica. Dio naših zajedničkih napora jest i da od vas, predstavnika izvršne vlasti, zahtijevamo da usvojite jasnu politiku kako bi medijskim djelatnicima bio osiguran siguran izlazak iz Afganistana, da se založite za jednostavniji postupak podnošenja zahtjeva za vizu i omogućite siguran prolaz do i u zračnu luku.

Lijepo vas molim da nas informirate što i kako hrvatska Vlada namjerava pomoći ovim ljudima na EU razini, i koliko novinara i novinarki iz Afganistana može računati na pomoć u Hrvatskoj.

Međunarodna federacija novinara otvorila je poseban Afganistanski fond solidarnosti u okviru  IFJ sigurnosnog fonda  za daljnju  potporu i poziva one koji mogu dati donaciju da se uključe. Sva prikupljena sredstva ići će izravno na pružanje podrške afganistanskim kolegama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!