Jednaka prava za sve novinare

Na Godišnjoj skupštini Europske federacije novinara, koja je održana u utorak, prihvaćen je prijedlog novinarskih sindikata i udruženja iz Francuske SNJ-CGT, Španjolske FSC-CCOO i Njemačke DVJ te Sindikata novinara Hrvatske i Hrvatskog novinarskog društva kojim se ističe:

Pandemijska kriza 2020. godine otkrila je snagu i slabosti sustava organizacije rada u svim zemljama. Što se novinarstva tiče, kriza je pokazala da su najugroženiji slobodni novinari (freelanceri) i oni koji nemaju stalni ugovor s medijima. Korona kriza je u Hrvatskoj već prvih tjedana pokazala kako je više od 80 posto slobodnih novinara gubilo angažmane. Mnogi od njih nisu mogli zatražiti pomoć koju je država osigurala za pomoć u krizi. Sindikat i udruga uspjeli su dogovoriti krizni fond, ali to je bilo kratko rješenje.

U drugim zemljama, poput Španjolske, slobodni novinari nemaju pristup socijalnoj zaštiti poput ostalih zaposlenika. U Njemačkoj je oko 50 posto slobodnih novinara ostalo bez posla. Mnogi od njih ne dobivaju novčanu pomoć jer često žive s partnerima koji još uvijek zarađuju, pa ih stoga ne mogu prijaviti za socijalnu pomoć. Financijsku pomoć ne mogu koristiti za tekuće troškove jer novac za poslovanje mogu trošiti samo ako dobiju zadatak. To znači da velik dio freelancera ne dobiva nikakvu pomoć, dok im je mjesečni obiteljski prihod u nekim slučajevima smanjen za više od 3000 eura.

U drugim zemljama, poput Francuske, hitna pomoć usmjerava se putem tvrtki i ne dolazi do svih slobodnih novinara jer, unatoč zakonu koji izbjegava zakon o tržišnom natjecanju, ne pridržava se svim tvrtkama zakona. Svi su novinarski važni za stvaranje kvalitetnih, raznolikih, pluralističkih, kreativnih, inovativnih informacija koje dopiru do svih građana u svakoj zemlji. Svi novinari moraju imati odgovarajuće radne uvjete, bilo da su zaposlenici u medijima ili slobodnjaci.

Ne možemo prihvatiti da neki novinari mogu biti pokriveni radnim pravima, uključujući socijalna prava, dok su za druge uvjeti rada katastrofalni. Kvalitetni uvjeti rada i socijalna zaštita jamče slobodu medija, koja je temelj naših demokratskih sustava.

Europska federacija novinara na Godišnjoj se skupštini obvezala raditi na promjeni zakonskog okvira u svim zemljama u smjeru da se svim novinarima i medijskim radnicima jamče jednaka prava, omogućavajući im kolektivno pregovaranje, socijalna prava i mogućnost da se slobodno bave novinarstvom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!