Izazovna je godina iza nas, ali hrabro i ustrajno idemo dalje!

Godišnja skupština Sindikata novinara Hrvatske prilika je za podsjetiti se što smo sve napravili u jednogodišnjem razdoblju. Izazova je bilo, bit će ih još  i više, ali uz snažnu potporu svih vas članova i simpatizera ne brinemo za budućnost sindikata i borbe za bolja radnička prava novinara i medijskih djelatnika.

Kako ublažiti posljedice pandemije koronavirusa, pomoći honorarcima i sačuvati radna mjesta bili su nam glavni prioriteti. Sindikat novinara Hrvatske i Hrvatsko novinarsko društvo predložili su niz mjera za hitnu i dugoročnu pomoć medijima. One su uvrštene i u komunikaciju EFJ-a s Europskom komisijom.

Aktivno smo se bavili promicanjem ravnopravnosti novinarki i novinara. To ćemo nastaviti raditi i dalje jer tek puna ravnopravnost može našu profesiju uzdignuti na novi nivo.

I kada je teško i kada mislimo da ćemo odustati samo se sjetimo uspjeha akcije Zašto volim novinarstvo u povodu Dana slobode medija. Odgovori naših kolegica i kolega su inspirativni i sve nas tjeraju da i dalje zajedno ustrajemo u borbi.

Zajedno s DZNAP-om i HND-om oštro smo se usprotivili prijedlogu Zakona o autorskim pravima jer smatramo da negativno utječe na imovinska prava autora, te će ovakav zakon imati znatne negativne posljedice na prava autora, posebno novinara i fotografa. Podrška je došla i od EFJ-a

Usprotivili smo se i prijedlogu Zakona o elektroničkim medijima i upozorili da nema smisla mijenjati ovaj zakon pod izlikama europskih direktiva bez sveobuhvatne izmjene Zakona o medijma i donošenja medijske strategije.

Upozoravali smo i na poplavu SLAPP tužbi i uspjeli ovu temu nametnuti i na europskoj razini uz pomoć Europske federacije novinara, a nastavljamo borbu i kroz Stručnu radnu skupinu koja treba oblikovati politike suzbijanja SLAPP tužbi.

Javili su nam se i hrabri pojedinci koji su zbog ustrajanja na etičnom i profesionalnom novinarstvu ostali bez posla. Objavili smo njihove priče u nadi da će i druge potaknuti na malo više hrabrosti.

Uoči parlamentarnih izbora prošle godine pitali smo stranke A novinarstvo? Svašta su pisali, malo do ništa su ispunili. U otvorenom pismu novoizabranu Vladu smo upozorili na sve probleme koji more novinarstvo i pozvali na partnersku suradnju za boljitak novinara i slobodu medija.

Upozorili smo i Ministarstvo rada da rad od kuće, tema koja je došla u fokus zbog pandemije, treba oprezno i pošteno regulirati na korist radnika, a ne poslodavca.

Kroz godinu smo se trudili pojasniti važnost sindikalnog udruživanja što je rezultiralo povećanjem članstva.

Tek ujedinjeni i brojni možemo nešto napraviti. I solidarnost ne staje na granicama Hrvatske. Zato smo podupirali borbu kolegica i kolega u Srbiji, Sloveniji, Mađarskoj, Bjelorusiji , Francuskoj, Nizozemskoj, Grčkoj.

Svaki novinar zna da bez terena ništa, pa je često naša predsjednica obilazila postojeće i davala podršku za osnivanje novih podružnica SNH diljem zemlje.

Osigurali smo i povlastice za naše članice i članove.

Ostvarili smo i uspješnu suradnju sa Sindikatom grafičara kako bi zajedno pokušali osigurati Nacionalni kolektivni ugovor.

Kako bi upozorili na rastući govor mržnje u javnom prostoru, ali i verbalne i fizičke napade kojima su novinarke, novinari, snimatelji i fotoreporteri izloženi godinama, zajedno s HND-om pozvali smo, a brojni mediji su se odazvali i ugasili komentare ispod članaka na dva sata kako bi pokazali što se dogodi kada se javnosti onemogući sudjelovanje u javnom prostoru, a sve u nadi da potaknemo i urednike i novinare i publiku na razmišljanje da imaju odgovornost za izgovorenu i pisanu riječ i da svi moramo živjeti #ZajednoBezMržnje.

Zbog koronavirusa već dvije godine ne možemo ugostiti godišnju Skupštinu Europske federacije novinara. Nadamo se da će sljedeće europski novinari doći u Hrvatsku, a do tada nastavljamo blisko surađivati s EFJ-om.

Pokrenuli smo akciju Zajedno za lokalne medije kako bi prikupili što više informacija o situaciji u lokalnim medijima, upoznati javnost sa problemima i zajedno krenuti u borbu za veća prava, neovisnost i jačanje lokalnih medija. Uoči lokalnih izbora sva smo saznanja pretočili i dodatno proširili akcijom Lokalni mediji građanima, ne šerifima.

Sindikat novinara sudjeluje u EU projektu “Zdravlje i sigurnost novinara” zajedno s Europskom federacijom novinara i još četiri europska novinarska sindikata i udruge.

Nastavljamo ustrajno, uz vašu potporu i dalje jer novinarstvo je javno dobro!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!