Ima nade! Nema špijuniranja novinara! Postignut dogovor oko EMFA-e!

Europska federacija novinara (EFJ) pozdravila je dogovor oko Europskog akta o slobodi medija (EMFA), u čijoj konačnoj verziji nema mogućnosti špijuniranja novinara na temelju nejasnih imperativa “nacionalne sigurnosti”. Ovo je pobjeda za sve branitelje slobode medija i demokracije.

U iščekivanju dubinske analize teksta sporazuma i preciznih jamstava za zaštitu novinarskih izvora, EFJ u priopćenju zahvaljuje ključnim igračima u pregovorima trijaloga, potpredsjednici Europske komisije Veri Jourovoj, španjolskom ministru kulture Ernestu Urtasunu, te europarlamentarkama Sabine Verheyen (EPP) i Ramoni Strugariu (Renew), koje su zahtjeve EFJ-a i reprezentativnih medijskih organizacija u Europi shvatile ozbiljno.

U petak su Vijeće EU-a i Europski parlament postigli privremeni dogovor o novom zakonu EU-a za zaštitu slobode medija, medijskog pluralizma i uređivačke neovisnosti. Ovo je prvi integrirani zakon o slobodi medija koji će odmah biti primjenjiv u svih 27 država članica Europske unije. Ovotjedni dogovor još mora potvrditi Odbor stalnih predstavnika vlada država članica u Vijeću EU-a (Coreper), što se očekuje u srijedu.

Privremeni sporazum utvrđuje obvezu država članica da jamče učinkovitu zaštitu novinara i medijskih pružatelja usluga u obavljanju njihove profesionalne djelatnosti, te zabranjuje državama članicama korištenje prisilnih mjera za dobivanje informacija o novinarskim izvorima ili povjerljivim komunikacijama, osim u specifičnim slučajevima.

EFJ i partneri vodili su intenzivnu kampanju zagovaranja sa svojim saveznicima u Europskom parlamentu, Europskoj komisiji i španjolskom predsjedništvu, što je odigralo ključnu ulogu u napuštanju odredbi koje su promicale Francuska, Italija, Malta, Grčka, Cipar, Švedska i Finska, a koje su imale za cilj legalizirati korištenje špijunskog softvera protiv novinara, na temelju jednostavne sumnje u prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

“Tekst EMFA-e, kao cjelina, više ne spominje nacionalnu sigurnost i to je pobjeda demokracije”, inzistirala je Ramona Strugariu. “Članak 4.4 EMFA-e jednostavno se poziva na postojeće europske ugovore, što je dobar kompromis”, rekla je Sabine Verheyen. “Simbolično, bilo bi dramatično povećati mogućnost špijuniranja novinara na temelju prijetnji nacionalnoj sigurnosti”.

Vera Jourova, sa svoje je strane inzistirala na snažnim zaštitnim mjerama navedenim u članku 4.2 EMFA-e kako bi se novinarski izvori zaštitili od bilo kakve zlouporabe. Tekst predviđa, primjerice, potrebu dobivanja prethodnog odobrenja od neovisnog pravosudnog tijela prije bilo kakvih represivnih mjera iz članka 4. (pritvaranje, sankcija, pretraga i zapljena, pristup šifriranim podacima, korištenje tehnologija nadzora, špijunski softver itd.) .

“EMFA štiti slobodu izražavanja, neovisnost i pluralizam medija u Europskoj uniji, a španjolsko predsjedanje EU-om poziva sve vlade država članica da potvrde sporazum u srijedu”, rekao je pak Ernest Urtasun.

“Ovaj privremeni sporazum je od povijesnog značaja”, reagirala je Maja Sever, predsjednica EFJ-a. “Puno smo se borili da postignemo ovaj rezultat, protiv država koje su pokušale uključiti posebno represivne odredbe. Dobro je vidjeti da slogan EFJ-a – Novinarstvo je javno dobro – nije samo mrtvo slovo na papiru.”

“Potaknuta sam svom ujedinjenom snagom da se ovaj sporazum ostvari”, dodala je Renate Schroeder, direktorica EFJ-a. “U vremenima kada su novinarstvo i novinari napadnuti sa svih strana, dobro je vidjeti da je još uvijek moguće uvjeriti donositelje političkih odluka u našu dobru volju i našu predanost javnom interesu. Zajedno smo jaki. I nastavit ćemo borbu, koja nije gotova, ni za EMFA-u ni za druge izazove koji prijete slobodi medija u Europi.”, zaključila je Schroeder.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!