IFJ I EFJ pozivaju na obranu slobodnog novinarstva u Ukrajini

Ukrajinske novinarske organizacije oglasile su alarm za uzbunu. Novi Zakon o medijima koji je potpisao predsjednik Zelenski ugrožava slobodu medija. Međunarodna i europska federacija novinara (IFJ-EFJ) pozivaju Europsku komisiju i Vijeće Europe da uvjere ukrajinske vlasti da preispitaju zakon, u dogovoru s novinarskim organizacijama i medijima.

Reprezentativni sindikati ukrajinskih novinara, NUJU i IMTUU, osuđuju višestruke problematične odredbe, počevši od političke ovisnosti državnog regulatora i širenja spektra izvansudskih sankcija protiv medija.

Predsjednik Volodomir Zelenski potpisao je 29. prosinca kontroverzni zakon kojim se proširuju regulatorne ovlasti vlade nad medijima. Novi zakon omogućuje državnom medijskom regulatoru, Nacionalnom vijeću za televiziju i radiodifuziju (NTRBC), da regulira tiskane i online medije, kao i internet, televiziju, radio i online platforme kao što su YouTube i društvene mreže. Također daje državnom medijskom regulatoru pravo kazniti medije, oduzeti im dozvole i privremeno blokirati određene publikacije bez sudske odluke (državni regulator ima pravo blokirati pristup neregistriranoj publikaciji bez sudske odluke, do dva tjedna).

NTRBC je ustavno tijelo. Polovicu članova imenuje predsjednik, a polovicu parlament, koji je pod kontrolom većine naklonjene predsjedniku. Državni medijski regulator očito potpada pod potpunu kontrolu ukrajinskih vlasti.

“Pozdravljamo što je audiovizualna direktiva EU-a uključena u novi zakon. Također pozdravljamo modernizaciju ukrajinskog medijskog zakonodavstva. No, istodobno bi vlasti trebale voditi široki dijalog s novinarima i realnim medijskim sektorom prilikom uvođenja novih pravila. U prošlosti su ukrajinski novinari uvijek bili pokretačka snaga novih medijskih zakona, jer su ih vidjeli kao alat za zaštitu slobode izražavanja i profesije. Trenutno među novinarima ne vidimo aktivnih pobornika zakona. Točnije, riječ je o zakonu koji ima za cilj ojačati državnu regulaciju medija”, upozorava predsjednik NUJU-a Sergej Tomilenko.

“Ukrajinski dužnosnici, putem medija koje kontroliraju, pokrenuli su kampanju za diskreditaciju onih koji konstruktivno kritiziraju određene odredbe zakona, umjesto da rade na uklanjanju nedostataka zakona i pokrenu potreban dijalog s profesionalnim sektorom”, dodao je predsjednik IMTUU Sergej Šurketski. “Zbog toga strahujemo što nas čeka nakon potpune primjene zakona: državni dužnosnici će one koji se ne slažu s njihovom vizijom proglasiti neprijateljima zemlje ili stranim agentima. Ovakva perspektiva državne i političke regulacije medija u potpunoj je suprotnosti sa željom ukrajinskog civilnog društva za europskim integracijama”, zaključio je.

“Državni regulator s takvim ovlastima sankcioniranja, a da nije ni prošao sudski postupak, ne može biti pod potpunom kontrolom vlade”, rekla je predsjednica EFJ-a Maja Sever. “Novinarski sindikati nisu bili konzultirani o posljednjoj verziji zakona. Pozivamo Europsku komisiju i Vijeće Europe da uvjere ukrajinske vlasti da uđu u dijalog s novinarskim organizacijama i medijskim organizacijama. Solidarnost s Ukrajincima pred ruskim agresorom ne bi nas trebala spriječiti da kritiziramo zakonske odredbe koje ugrožavaju slobodu medija i pravo građana na pristup vjerodostojnim, pluralističkim i neovisnim informacijama”, zaključila je.

Predsjednica IFJ-a Dominique Pradalié izjavila je: “Sloboda i pluralizam medija u Ukrajini su u opasnosti zbog novog zakona o medijima, koji bi mogao stvoriti sustavne probleme za demokraciju u zemlji, jer proširuje državnu kontrolu nad medijima. Za Ukrajince, koji pate od užasnog rata, vrlo je važno da se mogu osloniti na vjerodostojne informacije”.

“IFJ, zajedno sa svojim podružnicama, NUJU i IMTUU, već je pozvao ukrajinsku vladu da revidira novi zakon. Danas se pridružujemo EFJ-u u traženju europskih institucija da uvjere ukrajinske vlasti da reformiraju zakonodavstvo i započnu širok inkluzivan dijalog s novinarskim sindikatima i medijskim sektorom. Moramo zapamtiti da ne može biti demokracije bez neovisnog novinarstva i slobodnog tiska,” dodala je Pradalié.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031