I ove godine Hrvatska ima svog kandidata na Europskom SLAPP natjecanju

CASE – koalicija nevladinih organizacija iz cijele Europe ujedinjenih u prepoznavanju prijetnje koju za javne promatrače predstavljaju Strateške tužbe protiv sudjelovanja javnosti (SLAPP’s) i ove godine želi nagraditi “najbolje” SLAPPERE u Europi.

Dok je prošle godine u svojoj kategoriji nagradu odnio HRT zbog baražnih tužbi prema svakome tko se usudi kritizirati, ove je godine, u kategoriji Bully Lawyer(s) of the Year, nominiran naše gore list, sudac Zvonko Vrban.

Vrban je predsjednik Županijskog suda u Osijeku. Jedan je od najmoćnijih sudaca u Hrvatskoj jer predsjeda jednim od najvećih sudova u zemlji. U manje od dvije godine podigao je šest građanskih tužbi protiv Telegrama, njegove glavne urednice Jelene Valentić i Drage Hedla, nagrađivanog hrvatskog novinara i autora članaka koji istražuju sumnju na etičko ponašanje sutkinje. Ukupni iznos koji se traži u tužbama je oko 120.000 eura odštete.

Hoće li ponijeti nagradu odlučit će žiri sastavljen od članica i članova Europskog parlamenta, a odluka će biti objavljena na svečanoj dodjeli 20. listopada 2022. koju ćete moći pratiti i uživo.

Dio CASE koalicije je i Europska federacija novinara sa svojim članicama. SLAPP-ovi su zlouporaba pravnog sustava i prijetnja demokraciji. Pokušavaju zastrašiti i ušutkati javne nadzornike dugotrajnim i skupim sudskim sporovima koji crpe resurse mete i hlade kritičke glasove.

U ime novinara, aktivista, zviždača, branitelja prava i drugih nadzornika koji su meta ovih taktika, CASE radi na razotkrivanju pravnog uznemiravanja i zastrašivanja, zaštiti prava onih koji govore i zagovaranju sveobuhvatne mjere zaštite i reforme pravosuđa po ovom pitanju.

S više od 900 aktivnih SLAPP tužbi Hrvatska je nažalost u neslavnom europskom vrhu. Zbog toga su i Sindikat novinara Hrvatske i Hrvatsko novinarsko društvo posebno aktivni u CASE koaliciji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!