I dalje nema pravde za Jana i Martinu

Nakon današnje oslobađajuće presude osumnjičenom nalogodavcu za ubojstvo slovačkog novinara Jána Kuciaka, Europska federacija novinara (EFJ) pridružila se međunarodnim organizacijama za slobodu medija u izražavanju dubokog razočaranja, obnavljajući pozive na pravdu i izražavajući nepokolebljivu solidarnost s obiteljima Jána Kuciaka i njegove zaručnice Martine Kušnírove.

Ova oslobađajuća presuda poduzetniku Marianu Kočneru, objavljena ranije danas nakon ponovljenog suđenja na Specijalnom kaznenom sudu, predstavlja još jedan razoran udarac borbi za pravdu za ubojstvo Jána i Martine. Suci su glasovali 2:1 kako bi proglasili Kočnera nevinim za naručivanje atentata 2018.

Suci su osudili Alenu Zsuzsovu, blisku Kočnerovu suradnicu, da je naručila ubojstvo i osudili je na 25 godina zatvora. Također je osuđena da je naručila ubojstvo dvojice slovačkih tužitelja. I na njezinu i na Kočnerovu presudu, koje su uslijedile nakon što je Vrhovni sud ukinuo prve oslobađajuće presude u lipnju 2021., moguće je uložiti žalbu.

Kuciak i Kušnírová ubijeni su iz vatrenog oružja u svom domu izvan Bratislave 21. veljače 2018. Suci su ponovno presudili da tužitelji nisu predočili konkretne dokaze potrebne da bi se izvan razumne sumnje presudilo da je Kočner – biznismen povezan sa slovačkom političkom, pravosudnom i sigurnosnom elitom – naredio Janovo ubojstvo. I on i Zsuzsová trenutno služe dugotrajne kazne za druga kaznena djela.

Najteže je danas bilo obiteljima Jana i Martine. Sudnicu su napustili u suzama i poručili da se neće prestati boriti za pravdu.

Obitelji Jána i Martine, pretrpjele su godine bolnih sudskih rasprava i ponovno im je uskraćena puna pravda i odgovornost. EFJ i partneri dijele njihovu intenzivnu frustraciju u vezi s presudom Kočneru i u potpunosti su solidarni s obitelji para, voljenima i kolegama u ovom teškom trenutku.

Ovaj opetovani neuspjeh da se osigura osuda osumnjičenog nalogodavca još je jedan štetan korak u natrag u borbi protiv nekažnjivosti za ubojstvo novinara u Slovačkoj i Europi. Ovaj slučaj slijedi previše uobičajen obrazac u kojem se ubojice i pomagači umiješani u takve zločine stavljaju iza rešetaka, dok osumnjičeni nalogodavci koji su naručili ubojstvo izbjegavaju pravdu.

Još jedna oslobađajuća presuda za najteži zločin protiv novinarstva u modernoj povijesti Slovačke također ima zabrinjavajuće implikacije na krhki napredak u slobodi medija koji je u zemlji postignut posljednjih godina. EFJ i partneri ostaju uvijek predani osiguravanju pune pravde za Jána i Martinu i podržat će obitelji tijekom žalbe Vrhovnom sudu.

Naručitelji ubojstva novinara ne smiju proći nekažnjeno. Borba za pravdu će se nastaviti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!