Ruskoj novinarki prijeti 15 godina zatvora!

Ruske vlasti uhitile su 14. ožujka novinarku Marinu Ovsjanikovu, urednicu ruskog televizijskog kanala Channel One. Tijekom večernjih vijesti pojavila se iza voditeljice držeći natpis “Ne ratu. Ne vjerujte propagandi. Lažu te. Rusi protiv rata”.

Europska federacija novinara (EFJ) zahtijeva hitno puštanje novinarke na slobodu. Ovaj zahtjev svesrdno podržava i Sindikat novinara Hrvatske!

Marina Ovsjanikova prekinula je u ponedjeljak emitiranje večernjih vijesti na ruskoj državnoj TV mreži Channel One natpisom protiv ruskog rata u Ukrajini. “Zaustavite rat, ne ratu!” viknula je.

Odmah je uhićena. Vlasti kažu da će se suočiti s prekršajnim prijavama zbog kršenja nove ruske zabrane takozvanih “dezinformacija” o operacijama ruske vojske.

U unaprijed snimljenoj poruci podijeljenoj na društvenim mrežama nakon televizijskog incidenta uživo, Ovsjanikova je rekla: “Ono što se događa u Ukrajini je zločin. A Rusija je ovdje agresor. Odgovornost za ovu agresiju leži na savjesti jednog čovjeka – Vladimira Putina. Moj otac je Ukrajinac. Moja majka je Ruskinja. I nikada nisu bili neprijatelji. A ova ogrlica koju nosim simbol je činjenice da Rusija mora odmah prekinuti ovaj bratoubilački rat. Naši će bratski narodi ipak moći sklopiti mir.

Nažalost, provela sam mnogo posljednjih godina radeći za Channel One, vodeći propagandu Kremlja, i duboko se sramim zbog toga. Sramota me što sam dopustila da laži dolaze s TV ekrana. Sramota me što sam dopustila zombifikaciju ruskog naroda. Šutjeli smo 2014. kada je sve ovo tek počelo. Nismo se bunili kada je Kremlj otrovao Navaljnog. Samo smo šutke promatrali ovaj antiljudski režim na djelu. A sada nam je cijeli svijet okrenuo leđa. I sljedećih 10 generacija neće oprati ljagu ovog bratoubilačkog rata. Mi Rusi smo misleći i inteligentni ljudi. Samo je u našoj moći da zaustavimo svo ovo ludilo. Idi, prosvjeduj. Ne bojte se ničega. Ne mogu nas sve zatvoriti.”

“EFJ odaje počast hrabrom činu Marine Ovsjanikove, koja je djelovala kao istinska novinarka suočena s cenzurom koju je nametnuo Kremlj i propagandni stroj Putinova režima”, rekao je glavni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez. “Njezin etički čin podsjeća novinare da su tu da služe istini i javnom interesu, a ne posebnim interesima onih na vlasti. Oštro osuđujemo optužbe protiv nje i zahtijevamo da se one odmah povuku”, zaključuje glavni tajnik EFJ-a.

Sindikat novinara također stoji uz hrabre novinarke, novinare i medijske djelatnike koji se nalaze u nezavidnoj situaciji, bilo pod paljbom cenzure u Rusiji ili pod ruskom paljbom u Ukrajini. Zahvaljujući njima istinu nitko ne može ušutkati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!