Hrabro i sretno u 2024.!

Na kraju ove teške i burne godine prisjetit ćemo se nekih najvažnijih događaja za naš sindikat i borbu za zaštitu radničkih i profesionalnih novinarskih prava.

U protekloj godini osnovali smo dvije nove podružnice Sindikata novinara Hrvatske – jednu u manjinskim medijima u Zajedničkom vijeću općina u Vukovaru i regionalnu podružnicu Prevoditelja. Potonja je rezultat otvaranja sindikata freelancerima i nadamo se da ćemo se u 2024. izboriti i za poboljšanje njihovih prava i radnih uvjeta.

Također smo započeli rad na formiranju koalicije atipičnih radnica i radnika iz medija, kulture i zabave unutar našeg sindikata. Učinili smo i neke pozitivne korake jer je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja potvrdila da će primjenjivati ​​Smjernice Europske komisije o kolektivnom pregovaranju za samozaposlene bez zaposlenih!

Također smo vrlo ponosni kada je riječ o provedbi projekta Sindikati za pravedan oporavak koji vode Europska federacija novinara i Europska konfederacija sindikata. Za nas je ovo bila prilika da ojačamo vlastite kapacitete, ali i da budemo uz svoje članove na terenu, razgovaramo s njima, pomognemo im nakon pandemije i vratimo povjerenje radnica i radnika da sindikati mogu učiniti mnogo kada je u pitanju zaštita njihovih prava.

S partnerskim sindikatima i poslodavcem potpisali smo Kolektivni ugovor na Hrvatskoj radioteleviziji. U suradnji s Hrvatskim novinarskim društvom pokrenuli smo otvorene rasprave o tome kako bi javni medijski servis trebao funkcionirati da bi služio javnom interesu.

Zajedničkim radom s Hrvatskim novinarskim društvom otvorili smo brojne teme i glasno se zalagali za zaštitu novinara i novinarki. Pridružili smo se akcijama i prosvjedu i peticiji “Oprostite što smetam, ne mogu disati” kako bi se saznala istina o smrti kolege Vladimira Matijanića, zajedno smo zagovarali i javnim akcijama upozoravali na problem SLAPP tužbi u Hrvatskoj, zalagali se za jak Europski akt o slobodi medija, prosvjedovali protiv prijedloga Zakona o medijima na nacionalnoj razini i izmjena Kaznenog zakona, dogovorili sustavnu suradnju s nadležnim institucijama u zaštiti sigurnosti novinara i novinarki, konstruktivno sudjelovali u rapravama o regulativi i medijskim smjernicama.

Aktivini smo na međunarodnom planu, osim kao partneri na projektima za oporavak sindikata i za rodno osvještavanje u izvještavanju, vrlo smo ponosni što smo sudomaćini Festivala novinarstva i medijske pismenosti u Zagrebu u veljači 2025. Vijest da je lokalni mediji iz Hrvatske – Lika Club, dobio 60.000 € u projektu LocalMedia4Democracy primili smo s velikim veseljem.

Na domaćem planu nije lako, jer je situacija u medijima, pogotovo po pitanju zaštite radničkih prava, sve teža. Ipak, naši su se članovi organizirali i udružili. Tako bilježimo sindikalne pregovore i aktivnosti u Hanza mediji, HINA-i, HRT-u, regionalnoj podružnici u Vukovaru…

Na žalost, u protekloj godini smo izgubili podružnice SNH-a Glas Istre i Zadarski list. Tvrtka Glas Istre d.o.o. otpustila je radnike koji su ostali u firmi nakon pripajanja Novom lisut i ide u stečaj početkom siječnja 2024. Nakon što iz Glasa Istre nije preuzeo 15-ak novinara, urednika i fotoreportera, Novi list svaka dva mjeseca objavljuje nove oglase u kojima traži mlade novinare za Glas Istre, ali kako saznajemo od kolega u Puli odaziv je slab.

Novinari s 20-30 godina iskustva su, nakon dobivenog otkaza, iz Glasa Istre prešli raditi za druge medije. Dok u nekim velikim medijskim kućama poput HINA-e i Hanza medije pokrećemo pregovore o kolektivnom ugovoru s poslodavcem, okruženje u većini privatnih medija i dalje je loše za socijalni dijalog te je to jedan od naših najvažnijih zadataka za sljedeću godinu.

Situacija nije dobra, ali od novinarstva i zaštite radničkih prava u medijima ne odustajemo. I zato borbeno i odlučno nastavljamo i u 2024. godini. Pridružite nam se u borbi!

Hvala svima na podršci, sretan Božić i sve najbolje u 2024.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031