Godišnja skupština EFJ-a za novinarstvo kao javno dobro

Europska federacija novinara (EFJ) održala je godišnju skupštinu u Prištini, na Kosovu, 23. i 24. svibnja 2024. na kojoj se okupilo oko 100 predstavnika novinarskih sindikata i profesionalnih udruga iz 45 europskih zemalja. godišnju skupštinu organizirala je Udruga Novinara Kosova (AGK). Dvodnevna skupština otovrena je panelom „Novinarstvo u ratnim vremenima“ i  raspravom o aktualnim izazovima poput sigurnosti i zaštiti uvjeta rada novinara.

 

“Povijesna je prekretnica za našu zemlju da bude domaćin ovog važnog godišnjeg događaja. Zahvaljujući novinarima, demokracija i mir mogu prevladati. Danas smo na Kosovu da slavimo novinarstvo i život,” rekao je Xhemajl Rexha, predsjedsjednik AGK-a.

Okupljanje EFJ-a na Kosovu 2024. bilo je simbolično. Ove godine obilježava se 26 godina od niza neriješenih ubojstava, otmica i nestanaka devetnaest novinara i medijskih djelatnika na Kosovu. Sudionici su jednoglasno usvojili prijedloge koji pozivaju na učinkovite istrage ovih zločina, zajedno s drugim rezolucijama, uključujući rezolucije o Gazi, Italiji, Španjolskoj, Francuskoj, Turskoj i Julianu Assangeu.

“Suočavamo se s borbom protiv dezinformacija, političkog pritiska, tržišnih izazova i poteškoća koje donosi sve veća uporaba umjetne inteligencije. Biti novinar danas nije lak zadatak”, izjavila je predsjednica EFJ-a Maja Sever na Glavnoj skupštini.

Predstavljeno je Izvješće Indeksa mreže SafeJournalists o napadima na novinare u Bosni, Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i na Kosovu. Od početka godine na platformi Media Freedom Rapid Response (MFRR) u EU i zemljama kandidatima zabilježena su ukupno 403 napada na novinare i medijske organizacije. Ovakvo peaćenje napada na novinare ključno je za pružanje pravovremenu podršku i sprječavanje zastrašujućih posljedica na slobodu medija. Na okruglom stolu o SLAPP tužbama raspravljalo se porastu tužbi koje stvaraju okruženje straha i zastrašivanja novinara. Stručnjaci su istaknuli važnost brze i kvalitetne implementacije i provedbe anti-SLAPP direktive .

Na godišnjoj skupštini također je odana počast novinarima i medijskim djelatnicima koji su zatvoreni ili ubijeni na dužnosti u Ukrajini i Bjelorusiji. 

Kao i svake godine, donesene su odluke o proračunu, programu rada EFJ-a te financijskim izvješćima i izvješćima o radu. Godišnja skupština podržala je nastavak suradnje Međunarodne i Europske federacije novinara.

Događaj je također bio prilika za EFJ, koji je osnovan 1994. godine, da lansira novi logo povodom svoje 30. obljetnice. S modernim izgledom, više u skladu sa svojom misijom, ovaj novi logo simbolizira otvorenost prema svijetu.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!