Glavni tajnik EFJ-a: Europa je postala opasno mjesto za novinare

Uoči godišnje skupštine Europske federacije novinara, koja će se ovaj petak i subotu održati u Novinarskom domu u Zagrebu, objavljujemo kratke intervjue s rukovodstvom EFJ-a o aktualnoj situaciji u novinarstvu kao i o svemu onome o čemu će se raspravljati u Zagrebu dva dana.

Treći, i posljednji, intervju iz serije koji objavljujemo je onaj s glavnim tajnikom Europske federacije novinara Ricardoom Gutierrezom.

EFJ pomno prati situaciju oko izazova s kojima se novinari diljem Europe suočavaju. Možete li izdvojiti neke od najvećih problema?

Europa je postala opasno mjesto za novinare. U posljednjih šest godina u Europi su ubijena 33 novinara, samo zbog obavljanja svog posla. Na platformu Vijeća Europe za zaštitu novinarstva i sigurnost novinara prijavili smo više od 1.000 kršenja slobode medija. U cijeloj Europi tisućama novinara se prijeti, tuče, zastrašuje ili ih pravno gone.

Novinari se suočavaju s vrlo neprijateljskim gomilama potaknutim retorikom populističkih političara. Nikada se prije nismo suočili s tako masovnim napadom na pravo građanina na pristup vijestima!

Druga velika prijetnja su sve nesigurniji uvjeti rada, posebno za slobodne novinare. Rastuća moć internetskih platformi i velikih tehnologija uništila je model financiranja mnogih medija. Krajnje je vrijeme za akciju!

EFJ je, između ostalih aktivnosti, uvelike sudjelovao u spašavanju naših kolegica i kolega iz Afganistana. Što je učinjeno i što je još potrebno učiniti u budućnosti? Koja je situacija za vas bila najemotivnija?

Naše kolege iz IFJ centralizirale su zahtjeve za evakuaciju. EFJ je podržao evakuaciju mobilizirajući svoje europske članove, tražeći od njih da uvjere svoje vlade da uključe afganistanske novinare u nacionalne planove evakuacije. Moramo sada podržati diplomatske napore kako bismo omogućili novi val evakuacije. Najemotivnija situacija s kojom se svakodnevno suočavam je primanje Whatsapp poruka od novinara koji se još skrivaju u Kabulu. Ne možemo ih napustiti!

Što očekujete od godišnjeg sastanka Europske federacije novinara 2021. koji će se za nekoliko dana održati u Zagrebu?

Uzimajući u obzir vrlo tešku situaciju u Hrvatskoj, s tolikim brojem novinara koji su suočeni sa sudskim tužbama kako bi ih se ušutkalo, doista nam je potrebna snažna mobilizacija protiv SLAPP-a.

Naša poruka Europskoj komisiji trebala bi biti jasna: potrebna nam je EU direktiva za kazneni progon onih na vlasti koji zloupotrebljavaju zakon kako bi ušutkali novinare. Ovo je velika prijetnja pravu ljudi da znaju!

Očekujem i geste solidarnosti s novinarima u Bjelorusiji. Nelegitimni predsjednik Lukašenko jednostavno uništava demokraciju i civilno društvo. Potrebna nam je snažnija mobilizacija međunarodne zajednice protiv onih koji su na vlasti u Bjelorusiji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!