#FreeAssangeNOW podrška iz Hrvatske u subotu u 13 sati!

8. listopada u 13 sati ljudski će lanac okružiti zgrade parlamenta u Londonu, UK, kako bi se usprotivili izručenju Juliana Assangea , osnivača Wikileaksa , i pozvali američku vladu da odustane od svih optužbi protiv njega. Pridružit ćemo se akciji i poslati poruku podrške iz Zagreba. Okupljanje je u subotu, 8. listopada u 13 sati ispred Novinarskog doma.

U Londonu je najavljeno da će više od 3.600 ljudi formirati ljudski lanac kako bi zatražili puštanje Assangea. “Kriminaliziranje istraživačkog novinarstva omogućuje svaku drugu represiju. Ako se nas dovoljno okupi da okružimo Parlament, za nekoliko tjedana taj proces može biti zaustavljen na pravi način”, stoji u priopćenju sindikata NUJ

Prosvjed oko britanskog parlamenta, organizirala je inicijativa Nemojte izručiti Assangea

U Francuskoj će skup protivljenja Assangeovom izručenju i obranu slobode tiska organizirati Odbor za podršku Assangeu i 37 organizacija koje su potpisale ‘Pariški apel za Juliana Assangea’ , uključujući naše francuske podružnice, Syndicat National des Journalistes CGT (SNJ-CGT ) i Syndicat National des Journalistes (SNJ). Novinari, sindikalisti i čelnici udruga sastat će se kod Statue de la Liberté, Ile Aux Cygnes,.

U Sjedinjenim Državama, Odbor za obranu Assangea održat će skup ispred Ministarstva pravosuđa u Washingtonu DC, pozivajući državnog odvjetnika Merricka Garlanda da odustane od optužbi protiv Assangea. Ostali skupovi bit će organizirani diljem SAD-a.

U Australiji, Assangeovoj domovini, planirano je nekoliko akcija, uključujući formiranje ljudskog lanca koji počinje na Princes Bridgeu, Southbank, u Melbourneu u 11 sati.

Osim toga, više od dvadeset akcija održat će se diljem svijeta kako bi se tražilo Assangeovo oslobađanje, od ljudskog lanca oko parlamenta u Wellingtonu na Novom Zelandu, do marša koji će ići od veleposlanstva Ujedinjenog Kraljevstva do veleposlanstva SAD-a u Meksiku DF.

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske organizirat će akciju u Zagrebu, ali pozivamo vas da pružite podršku i iz svojeg grada. Isprintajte vizuale koje možete naći u privitku i objavite ih uz hashtagove koji su navedeni na kraju maila.

Međunarodna federacija novinara ozbiljno je zabrinuta zbog utjecaja Assangeova daljnjeg pritvora na slobodu medija i prava svih novinara u svijetu. Pokrenula je globalnu kampanju pozivajući američku vladu da povuče sve optužbe protiv njega i traži od svih medijskih sindikata i organizacija za slobodu tiska da potaknu svoje vlade da osiguraju Assangeovo oslobađanje. Bez obzira na osobne stavove, njegovo izručenje imat će zastrašujući učinak, a svi novinari i medijski djelatnici bit će ugroženi.

Predsjednica IFJ-a Dominique Pradalié izjavila je: “Odluka britanskog ministra unutarnjih poslova da dopusti izručenje Juliana Assangea bila je osvetnička i pravi udarac slobodi medija. Svi novinari moraju podržati Juliana Assangea koji im je omogućio otkrivanje ratnih zločina američke vojske u Iraku i Afganistanu. 8. listopada je vrijeme da se mobiliziramo i izrazimo solidarnost u obrani Assangeove slobode kao i svačijeg prava da zna”.

“Američki slučaj protiv Juliana Assangea mogao bi se pokrenuti protiv bilo kojeg novinara na svijetu na istoj osnovi. Ne možemo stajati sa strane i gledati ovu grubu zlouporabu ovlasti. Nije Assange, nego slobodno i neovisno novinarstvo ono što je ugroženo ovim postupkom izručenja”, rekla je predsjednica EFJ-a Maja Sever .

Vidimo se u subotu u 13 sati ispred Novinarskog doma.

#FreeAssangeNOW #humanchain #dropthecharges #FreeAssange

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!