Francuska: napad na novinarku

Credit: Screenshot France 3 Bretagne

Novinarka Morgan Large otkrila je da je njezin automobil sabotiran, s dva vijka uklonjena s kotača u ponedjeljak 29. ožujka. Europska i međunarodna federacija novinara (EFJ / IFJ) najoštrije su osudile napad i pozvale francuske vlasti da hitno istraže slučaj i poduzmu mjere kako bi osigurale sigurnost novinara i slobodu infofmiranja u regiji.

Morgan Large radi za dvojezični francusko-bretonski radio Kreiz Breizh, a poznata je po istragama poljoprivrednog sektora u Bretanji. Sabotaža njezina automobila parkiranog u blizini kuće posljednji je čin zastrašivanja nje i njezine obitelji, nakon dugog niza prijetnji kojima je bila izložena zbog svog rada.

Prošlog studenog, vrata radija Kreiz Breizh razbijena su nakon emitiranja dokumentarnog filma u kojem je govorila Large. Anonimni telefonski pozivi usred noći i prijeteće poruke poslane njoj i njezinu radiju prijavljeni su policiji. Prošlog siječnja njezin je pas otrovan.

U kolumni objavljenoj na Reporterreu, novinari koji prate teme o poljoprivredi u Bretanji osudili su brojna zastrašivanja i zlonamjerna djela te nedostatak reakcije vlasti: „Javne vlasti i dalje zatvaraju oči. Još gore, prate ovu omertu stavljajući policiju na raspolaganje određenim poljoprivrednicima da spriječavaju bilo kakve novinarske istrage, štiteći posebne interese, a ne opće dobro. ”

Ovaj tjedan je jednom njemačkom novinaru prijetio jedan poljoprivrednik, vrijeđao ga i pratio kući. Nedavno je novinarka Inès Léraud dva puta bila na meti tužbi za klevetu koje su pokrenuli vlasnici poljoprivredno-prehrambenih tvrtki iz regije, a odustali su samo nekoliko dana prije suđenja.

EFJ i IFJ pridružili su se svojim francuskim podružnicama, SNJ, SNJ-CGT i CDFT pozivajući francuske vlasti da temeljito istraže sve napade na slobodu informiranja i privedu počinitelje pravdi.

“Izražavamo solidarnost s Morganom Largeom i svim novinarima koji nastavljaju posao usprkos pokušajima da ih ušutkaju, rekao je glavni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez. Ovo zastrašivanje ima različite oblike, ali svi imaju jedan cilj: odvratiti ih od istrage. Francuske vlasti moraju ispuniti svoju predanost slobodi tiska i sigurnosti novinara. ”

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031