Podržimo naše fotoreportere #fotkanijebesplatna

Sindikat novinara Hrvatske i Zbor fotoreportera HND-a pozivaju vas da se 25. siječnja uključite u akciju na društvenim mrežama kojom se borimo za budućnost novinske fotografije!

Fotoreporteri su važni za novinarstvo. Oni su oči svijeta koji slikom izvještavaju o onome što se događa oko nas. Ipak, fotoreporteri su pod pritiskom. Cijena novinske fotografije stalno se smanjuje pa je teško sačuvati novinarsku neovisnost i osigurati pristojnu egzistenciju.

Prije godinu dana, 25. siječnja 2019., nizozemski su se fotoreporteri udružili i spustili fotografske objektive na jedan dan. U prvom štrajku freelancera u Nizozemskoj sudjelovalo ih je pet stotina.

Iako je štrajk privukao veliku medijsku pažnju, ali i pažnju političkih aktera, stvari se nisu promijenile na bolje, cijene rada fotoreportera nisu se povećale. Stoga, kako bi još jednom uvjerili javnost u važnost svoga posla, fotoreporteri su ponovno pokrenuli kampanju.

 

Cilj kampanje je ponovo skrenuti pozornost na važnost novinske fotografije, ali i osnažiti fotoreportere u Hrvatskoj da se izbore i za svoja prava.

Objavom video blogova naših fotoreportera na društvenim mrežama Sindikata novinara i Hrvatskog novinarskog društva  ove subote 25. 1. podsjetit ćemo na štrajk nizozemskih fotoreportera i na probleme fotoreportera u cijeloj Europi i naravno u Hrvatskoj.

Kako bi što više ljudi vidjelo kampanju pozivamo vas da video blogove sa stranica Sindikata novinara i Hrvatskog novinarskog društva podijelite na vašim profilima 25. 1. u 10 sati uz podršku i sljedeće heštegove #fotkanijebesplatna #photojournalismhasaprice, #fjhep i #nvf.

A po mogućnosti uključite i @Sindikatnovinar @HNDhr  @efjeurope i @nvj na Twitteru i @nvjamsterdam @sindikatnovinara na Instagramu.

Bilo bi nam drago da objavite i svoj video podrške fotoreporterima 25. 1. uz navedene heštegove.

Više o akciji pročitajte ovdje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!