Europski zakon o slobodi medija dobar početak, ali mora biti još snažniji

Europska federacija novinara (EFJ)pozdravlja inicijativu Europske komisije za jačanje slobodnog i pluralističkog medijskog sustava i predanosti zaštiti novinara i uređivačke neovisnosti unutar Europske unije. Ali i EFJ i partnerske organizacije naglašavaju potrebu za poboljšanjima.

Te su vrijednosti izravno povezane s temeljnim pravima, kao što su sloboda izražavanja, pravo na pristup informacijama, formiranje mišljenja i donošenje informiranih izbora na izborima, kao što je sadržano u Povelji o temeljnim pravima.

Pitanja koja se odnose na medije tradicionalno su bila u nadležnosti država članica, međutim tolika je prijetnja slobodi medija da je postala nužna akcija na razini cijele EU kako bi se zaštitile europske demokratske vrijednosti.

Stoga podržavamo Europski zakon o slobodi medija (EMFA) koji postavlja značajne novosti u našim nastojanjima da zaštitimo slobodu medija u Europi, stoji u reakciji EFJ-a. EMFA je identificirala mnoga ključna pitanja u kojima EU i države članice moraju hitno djelovati kako bi zaštitile medijske slobode.

Međutim, ako EMFA želi postati djelotvorna u borbi za jamčenje medijskog pluralizma, zaštitu prava novinara i osiguranje uredničke neovisnosti od utjecaja stečenih komercijalnih i političkih interesa, trebala bi:

– ojačati napore za povećanje transparentnosti vlasništva nad medijima s jasnim pravilima umjesto mekih zakonskih preporuka
– uvesti pravila koja reguliraju sve financijske odnose između države i medija
– jamčiti neovisnost nacionalnih regulatora kao i neovisnost Europskog odbora za medijske usluge
– proširiti mjere protiv nadzora novinara i osigurati opće jamstvo za zaštitu izvora.

EFJ i sve partnerske organizacije, među kojima je i Sindikat novinara Hrvatske, raduju se nastavku suradnje s institucijama Europske unije kako bi osigurale da tekst Europskog zakona o slobodi medija bude što robusniji i učinkovitiji te da pomaže u stvaranju temelja za generacije novinara koje dolaze.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!