Europski novinari solidarni s kolegama u Bjelorusiji

Europska federacija novinara  organizirala je sastanak solidarnosti s Bjeloruskim udruženjem novinara (BAJ).Na sastanku je sudjelovao 41 predstavnik 29 nacionalnih novinarskih organizacija iz 22 europske zemlje. Sudionici su jednoglasno osudili sve veću represiju nad novinarima od strane diktatorskog režima nelegitimnog predsjednika Lukašenka, javlja EFJ.  Još jednom je ponovljen zahtjev da se hitno na slobodu pusti 11 novinara koji su u zatvoru iako su samo obavljaju svoj posao.

Predsjednik EFJ-a Mogens Blicher Bjerregård pozvao je članice EFJ-a da pojačaju akcije podrške BAJ-u. Mnogi su sudionici poslali protestna pisma bjeloruskim veleposlanstvima u svojim zemljama, kao i svojim vladama i međuvladinim organizacijama. Daljnje zajedničke inicijative bit će poduzete sljedećih dana.

“Očekujem da će se represija pojačati u narednim mjesecima”, rekao je Andrej Bastunets , predsjednik BAJ-a, govoreći o dvogodišnjim zatvorskim kaznama novinarkama Catarini Andreevoj i Darji Chulcovoj . “Naše kolege sada se suočavaju s kaznenim prijavama samo zato što rade svoj novinarski posao”.

U utorak su uredi BAJ-a zapečaćeni i zaplijenjena je sva oprema i dokumentacija organizacije, uključujući popis članova.

“Učinit ćemo sve što je u našoj moći kako bismo dobili uvid u suđenja Andreevoj i Chulcovoj i kako bismo osigurali puštanje devet drugih zatvorenih novinara”, rekao je predsjednik EFJ-a. “Međunarodna zajednica ne smije biti suradnik postupcima nelegitimnog predsjednika. Očekujemo čvršću reakciju i sankcije protiv onih koji u Bjelorusiji guše slobodu tiska, bili oni političari, policajci, tužitelji ili suci ” rekao je Blicher Bjerregård.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!