ETUC očekuje EU direktivu kao podršku kolektivnom pregovaranju

Europska konfederacija sindikata (ETUC) pozdravlja izjavu Ursule von der Leyen u švedskim medijima da će zaštiti i promovirati kolektivno pregovaranje i smatraju da je to korak ka osiguranju potpore sindikata u planovima o minimalnoj plaći.

Predsjednica Europske komisije rekla je da EU “nikada” neće nametnuti zakonski propisanu minimalnu plaću za šest država članica koje su plaće određivale isključivo kroz kolektivno pregovaranje – Austriju, Cipar, Dansku, Finsku, Italiju i Švedsku.

Najava dolazi u ključno vrijeme, uoči njezinog govora o stanju u Uniji u srijedu, kada se očekuje da iznese svoje planove za minimalne plaće i kolektivno pregovaranje. Istog će dana njemačko predsjedništvo EU održati konferenciju na kojoj će njemački sindikat DGB i ETUC raspravljati o kolektivnom pregovaranju i minimalnim plaćama.

U članku za švedske novine Dagens Nhyeter, von der Leyen je rekla: „Komisija nikada neće tražiti od Švedske da uvede zakonski propisanu minimalnu plaću.

„Umjesto toga, želimo ojačati kolektivne ugovore u zemljama koje imaju još puno posla i želimo to učiniti bez narušavanja dobro funkcionirajućih sustava, poput onog u Švedskoj. Komisija u potpunosti poštuje nacionalne tradicije u pogledu kolektivnih ugovora i neovisnosti socijalnih partnera. ”

Europska konfederacija sindikata pozdravlja ovu važnu poruku.

Članovi ETUC-a  su većinom glasovali za potporu EU-u u borbi protiv niskih plaća, ali jasno smo rekli da je potpora uvjetovana jamstvom zaštite i promicanja kolektivnog pregovaranja kao najboljeg načina za postizanje poštenih plaća.

Novo istraživanje ETUC-a pokazuje kako je visina plaća usko povezana s pokrivenost kolektivnim ugovorima, pri čemu 9 od 10 zemalja EU s najnižim plaćama ima i najniže razinu pokrivenosti kolektivnim pregovorima.

Zamjenica glavnog tajnika ETUC-a Esther Lynch je komentirala:

„Obećanje Ursule von der Leyen da će štititi i promicati pravo na kolektivno pregovaranje pruža prijeko potrebnu jasnoću njezinim planovima. To sada treba pretvoriti u pravno jamstvo kako bi se osigurala podrška svih država članica i njihovih sindikata.”

„Potrebna je direktiva kako bi se  prekinula praksa poslodavaca koji odbijaju kolektivno pregovarati s radnicima i sindikatima i promijenila situacija s  minimalim  plaćama zbog kojih su radnici u  16 zemalja članica u riziku od siromaštva.

U srijedu u svom govoru o stanju u EU moramo čuti više od predsjednice Komisije o  planovima za zaštitu i promicanje prava na kolektivno pregovaranje.”

U svom odgovoru na konzultacije Komisije o “poštenim minimalnim plaćama”, ETUC zahtjeva:

– Države članice ne mogu utvrditi zakonski propisane minimalne plaće ispod praga pristojnosti: 60% medijana I 50% prosječne plaće (na temelju bruto plaće s punim radnim vremenom u državi)

– Pravo na kolektivno pregovaranje i pristup sindikata radnim mjestima zajamčeno je u svakoj državi članici

– Javni novac može se trošiti samo kod poslodavaca koji priznaju sindikate i pregovaraju o plaćama kroz kolektivno pregovaranje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!