ETUC o preporuci EK o sigurnosti novinara: To je slab instrument s lošim rezultatima

Komentirajući preporuku Europske komisije o sigurnosti novinara, Liina Carr iz Europske konfederacije sindikata istaknula je:

ETUC podržava svaku akciju koja za cilj ima poboljšati sigurnost novinara. Jasno je da nijedan novinar, ni radnik, ne bi trebao umrijeti niti biti ozlijeđen zbog obavljanja svog posla.

Europska komisija s pravom ističe važnost sigurnosti novinara za demokraciju i slobodu medija, kao i za zdravlje i sigurnost radnika koji su u Europi pod sve većom prijetnjom.

Preporuka sadrži mnoge dobre i praktične prijedloge, uključujući ekonomsku i socijalnu zaštitu novinara. Skandal je da su mnogi novinari prisiljeni raditi u nesigurnoj i nesigurnoj slobodnoj situaciji ili samozapošljavanju. Iako je dobro što Komisija želi veću socijalnu zaštitu za novinare u nestandardnim oblicima zapošljavanja, bilo bi bolje da je predložila mjere za ukidanje prekarnih uvjeta rada i osiguravanje stalnog zaposlenja i svih prava koja iz toga proizlaze.

Šteta je što Europska komisija u velikoj mjeri ignorira ulogu novinarskih sindikata i radije se poziva na novinarska udruženja, kao da sindikati ne postoje.

Žalosna je činjenica da preporuci nedostaju zubi – to je slab instrument s lošim rezultatima – koji se oslanja na dobru volju država članica da je provedu. Postoji malo dokaza koji ukazuju na to da bi sve države članice to učinile. ETUC potiče povjerenike Breton i Jourovu da učine sve što mogu kako bi promicali i osigurali sigurnost novinara od fizičkih i psihičkih ozljeda, kao i od gospodarske eksploatacije. ”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!