Položaj freelancera i upravljanje stresom – donosimo zanimljivosti s radionice EFJ-a!

Izvor: EFJ

Od početka pandemije Covid-19, slobodni novinari diljem Europe u sve su težem položaju, sa smanjenim prihodima i često u izolaciji.

Na online freelance seminaru “Jednaki tretman za sve” , Europska federacija novinara (EFJ) okupila je preko 30 predstavnika novinara, slobodnih novinara i njihovih predstavnika, kreatora politike i stručnjaka EU-a kako bi razgovarali o utjecaju Covid krize na radne uvjete freelancera i pokušali pronaći načine podrške.

Seminar je započeo panelom koji su vodili  Oddrun Midtbø  (Norveška unija novinara, NJ), Renske Heddema  (Nizozemsko udruženje novinara, NVJ),  Charlotte Michils  (Flamansko udruženje novinara, VVJ) i  Pablo Aiquel (Francuska nacionalna unija Novinari, SNJ-CGT), a govorili su o sve lošijim radnim uvjetima freelancera u svojim zemljama i predstavili su što su sindikati napravili da ih podrže.

U Nizozemskoj je polovica članova NVJ u statusu freelancera i predstavljene su razne mjere potpore. Primjerice, putem Hitnog fonda NVJ, 400.000 € bilo je dostupno neovisnim novinarima. Zatim, postoje De Coöperatie stipendije od maksimalno 2.500 € za produkcije freelancera, uz pomoć od ukupno 62.000 € za slobodne fotografe. Za istraživačko novinarstvo dostupno je ukupno 2,5 milijuna eura. 

 

Michils iz Belgije osvrnuo se na istraživanje koje je provedeno sa Sveučilištem u Gentu i koje je pokazalo da su slobodnjaci i specijalizirani novinari pogođeni jače od ostalih novinara; prijašnji problemi su se povećali i prevladava strah što ih očekuje u budućnosti, nastavlja se pad prihoda od oglašavanja. Novinarsko udruženje VVJ objavilo je pismo koje je potpisalo preko 250 slobodnih novinara kojim su pozvali medijske organizacije da podrže freelencere i zadrže ih kao nezamjenjiv dio tima.

Pablo Aiquel izvijestio je kako su francuski sindikati napravili pritisak na francusku vladu da u programe podrške namijenjene novinarima uključi slobodne novinare.

 

Za detaljan pregled mjera financijske potpore tijekom krize Covid-19 širom Europe, EFJ je otvorio bazu podataka , gdje su navedene i mjere za slobodne novinare. Ova se baza podataka kontinuirano ažurira.

Sljedeći panel, koji je vodio predsjednik EFJ-a  Mogens Blicher Bjerregård , bavio se kolektivnim pregovaranjem za samozaposlene novinare i nedostatkom pravne sigurnosti kako bi novinarski sindikati vodili kolektivne pregovore za slobodne novinare.

Dearbhal Murphy, zamjenica glavnog tajnika Međunarodne federacije glumaca, izložila je problem s kojim se suočavaju freelanceri i mnogi samozaposleni kreativni radnici –  nacionalni zakoni o tržišnom natjecanju sprječavaju ove radnike u ostvarivanju njihovih temeljnih prava na kolektivno pregovaranje, zbog čega su stavljeni u neravnopravan položaj.

Naglasila je kako je važno što prije osigurati pravno pojašnjenje na razini cijele EU kako sindikati koji predstavljaju slobodne radnike ne bi bili uskraćeni u obrani prava radnika.

Anna Vernet iz Direkcije za tržišno natjecanje (Europska komisija) rekla je da su takve pravne nesigunosti prepoznate i najavila da će EK pokrenuti procjenu učinka u sljedećim mjesecima i moguće političke instrumente za rješavanje problema.

Vernet je naglasila: “Potrebno nam je rješenje za uklanjanje nesigurnosti radnika i njihovog prava na kolektivno pregovaranje ili odgovor na pitanje postoji problem sa zakonom o zaštiti tržišnog natjecanja.”  Vernet je pozvala sindikate da pomognu iznošenjem argumenata.

Isabelle Schömann  (ETUC) naglasila je: “Govorimo o temeljnim pravima! Ne možemo ih staviti na kocku zbog  dimenzije natjecanja. Tek kad se platforme prepoznaju kao poslovne, postoji šansa za socijalni dijalog. ”

Max Uebe iz Direkcije za zapošljavanje (Europska komisija) objasnio je da su započeli suradnju s različitim dionicima o izazovima i mogućnostima pristupa kolektivnom pregovaranju i zastupanju, te je najavio skore političke rasprave.

Predsjednik EFJ-a Mogens Blicher Bjerregård istaknuo  je važnost uloge EU-a kada je riječ o pitanjima tržišnog natjecanja, u kojem potrošački kut uvijek igra veliku ulogu. “Mora se shvatiti da nezaštićeni novinari koji napuštaju novinarstvo rezultiraju manjim pluralizmom i raznolikošću, što je u konačnici problem za građane.”

Uslijedile su dvije radionice koje su se bavile sposobnošću sindikata da u doba Covida bolje organiziraju slobodne novinare i osiguraju dobrobit novinara.

Becky Wright iz organizacije Union 21  podijelila je sa sudionicima neke dobre prakse o važnosti korištenja relevantnih alata, posebno internetskih alata, kako bi se povezali sa svojim članovima tijekom pandemije kada se radnici osjećaju izolirano. Wright je naglasila da u djelovanju sindikata često nedostaje strategije. Strateško razmišljanje važnije je nego ikad tijekom pandemije kako bi se došlo do članova i razvilo odgovarajuće usluge koje će im pomoći, naglasila je.

Radionica o upravljanju stresom temelji se na programu za novinare pod nazivom Self-investigation  koju su osmislili Kim Brice i dobitnik Pulitzerove nagrade Mar Cabra . Brice je govorila o različitim vrstama stresa, objasnila što je zapravo stres i kako on može utjecati na nas, te dala praktične savjete o tome kako novinari mogu pokušati smanjiti stres prema motu “ono što vježbaš, to postaješ”. Projekt „ Samoistraživanje“ predstavljen je prošli tjedan na Stars4Media 

Na završnoj konferenciji prepoznato je da bez upravljanja stresom neće biti održivog novinarstva u budućnosti. Odljev mozgova, izgaranje i problemi s mentalnim zdravljem posebno su u dnevnim redakcijama veliki izazov o kojem bi socijalni partneri trebali razgovarati.

Ovaj seminar bio je dio projekta  Povjerenje i kvaliteta u novinarstvu , koji sufinancira Europsku komisija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031