Potpredsjednica EK Vera Jourova pozvala vlade zemalja članica da podrže medije

Potpredsjednica Europske komisije za vrijednosti i transparentnost u povodu Svjetskog dana slobode medija pozvala je vlade država članica EU-a da podrže medijski sektor.

„Države članice imaju na raspolaganju alate uz podršku Komisije za pomoć medijskom sektoru. I učinit ću sve što mogu kako bih osigurala da mediji budu važan element europskog paketa za oporavak. Danas tražim od vlada da osiguraju da novinari mogu raditi u pravim uvjetima“, rekla je.

Věra Jourová također se zahvalila „svim novinarima koji rade u vrlo teškim uvjetima (…). Novinari su na prvoj crti, izvještavaju, provjeravaju činjenice i drže svoje vlade odgovornima za sve što rade, ponekad dovodeći vlastite živote u opasnost. I oni su zaslužili pljesak. Svi se moramo potruditi kako bismo im pomogli da rade svoj posao. ”

Jourová je pozvala vlade širom svijeta da poduzmu mjere za borbu protiv koronavirusa, ali uz očuvanje medijskih sloboda.

“Novinari moraju imati prave uvjete za rad, biti sigurn i imati pristup informacijama”, istaknula je.

Europska federacija novinara pozdravila je ovaj istup i zahtjev potpredsjednice Europske komisije.

“Nadamo se da će apel gospođe Jourove biti prepoznat na nacionalnim razinama”, rekao je glavni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez. „Posebno joj zahvaljujemo na pozivu da se zaštiti lokalne medije, od kojih kod nekih postoji opasnost da nestanu. Ganuti smo mobilizacijom političarki – gospođe Jourove, gospođe Pejčinović Burić i gospođe Mijatović – u korist novinara i demokracije.

Ali nas i dalje smo zabrinuti “čekajmo pa vidimo” stavom većine država članica. Zašto čekaju krenuti u promociju veće transparentnosti i osiguravanja ekonomske održivost medija? Pasivnost nekih vlada odražava njihov strah od ispravnog jamčenja prava građana na pristup informacijama. To ćemo zapamtiti “, stoji u izjavi glavnog tajnika EFJ-a.

Podsjećamo da smo zajedno s HND-om predložili konkretne mjere za spas novinarstva u Hrvatskoj i nadamo se da će i hrvatska Vlada i resorno ministarstvo shvatiti da je novinarstvo javno dobro i poslušati preporuke potpredsjednice Europske komisije koja ne grdi novinare nego staje na njihovu stranu jer zna da je to jedino ispravno.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!