Posljednji poziv za kvalitetno novinarstvo

FOTO: Vijeće Europe

U Ljubljani je prošli tjedan održana konferencija u organizaciji Vijeća Europe pod nazivom Posljednji poziv za kvalitetno novinarstvo na kojoj je sudjelovala i tročlana delegacija Sindikata novinara Hrvatske.

Internet i digitalna tehnologija približili su nam svijet na dohvat ruke, informacije i znanje su udaljene samo jedan klik. Međutim, obilje izvora ne garantira bogate i raznolike informacije.

U poplavi senzacionalističkih i manipulativnih poruka potrebno nam je kvalitetno novinarstvo više nego ikad prije. Potrebna nam je njegova posvećenost točnosti i pouzdanosti kako bi nam pomogla da krenemo u javnoj raspravi i donosimo informirani izbor. Trebamo slijediti javni interes i odgovornost da bismo imali ovlasti za upravljanje. Trebamo to kako bi vratili povjerenje javnosti u medije. Ipak, kvalitetno novinarstvo teško je pogođeno ekonomskim promjenama u medijskom sektoru.

Kako osigurati održivost kvalitetnih vijesti i kako istaknuti prednosti takvih vijesti za javnost? Koje bi odgovornosti trebali snositi pojedini dionici medija, uključujući internetske platforme, regulatore i civilno društvo? Ovo su samo neka od pitanja na koje se pokušalo pronaći odgovor na konferenciji.

Više informacija o temama i govornicima na konferenciji možete pronaći OVDJE.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!