Borba novinara RTV Slovenije za neovisnost se nastavlja

Prošla je godina dana od početka štrajka na slovenskom javnom servisu  Radioteleviziji Slovenija (RTV Slovenija). Sindikat novinara Slovenije i Koordinacija novinarskih sindikata RTV jučer su organizirali javnu tribinu potpore štrajku, kako bi podsjetili da javni medijski servis mora biti slobodan i neovisan od političkih utjecaja, kadrovirana, te transparentan.

Kakvu RTV želimo? bila je tema javne tribine na kojoj su novinari i stručnjaci razgovarali o stanju na  RTV-u, osvrnuli se na proteklu godinu i razgovarali o budućnosti. Poruke solidarnosti poslane su i preko granica, gdje novinarske organizacije, članice Europske federacije novinara (EFJ), dijele borbu za neovisne javne emitere. Novinarske organizacije u Sloveniji već dugo upozoravaju na alarmantno stanje na RTVS-u, osuđujući političko preuzimanje RTV-a, miješanje u rad novinara i kršenje sindikalnih prava. U listopadu prošle godine trideset i osam novinara dobilo je opomene u znak odmazde zbog solidarnosti s kolegama. Pritisci, prijetnje i sankcije na kritične zaposlenike i štrajkaše se nastavljaju. Više od 40 novinara i urednika dalo je ostavku ili otkaz samo u TV Dnevniku.

“Godinama pratim vašu borbu. 365 dana nakon početka štrajka na RTV Slovenije, javno ste upozorili na političku agendu uništavanja i preuzimanja javnih medija. Upozorili ste na prijetnju koja je u međuvremenu postala stvarnost za mnoge javne medijske servise u Europi, a time i iznimna opasnost za slobodu izražavanja, medijski pluralizam i demokraciju.” na tribini je izjavila Maja sever predsjednica SNH i EFJ, “Vaša borba postala je izvor inspiracije za pokret za depolitiziranu javnu televiziju, pokret koji bi se trebao proširiti i izvan slovenskih granica, dodala je.

Neovisnost javnih medijskih servisa ugrožena u mnogim europskim zemljama, a najnoviji primjer je Italija , EFJ Broadcasting Expert Group (BREG) poslala je sinoć  poruku: “Više od godinu dana pratimo hrabru borbu protiv nepravde koju novinari se zalažu za depolitizaciju programskog i nadzornog odbora RTV Slovenije. Zaslužuju divljenje zbog svoje snage suočene s pritiscima, prijetnjama i sankcijama. Stojimo uz vas i podržavamo sve zakonske mjere, kako bi nakladnik dobio stvarnu neovisnost, jer se vi borite za važnu osnovu demokracije. Slabljenje autonomije i neovisnosti ne može se prihvatiti ni pod kojim uvjetima.”

Iz Italije se javio Niki Filipović,  novinar  postaje RAI i predstavnik novinarskog sindikata FNSI, istaknuo je kako su kvalitetne i svestrane informacije apsolutni uvjet postojanja moderne, zdrave demokracije.  Soraya Morvan-Smith, novinarka i urednica na France 24 i predstavnica francuskog novinarskog sindikata SNJ-CGT, u videoporuci je govorila o napadima na francuski javni servis i dodala: “Izražavamo jedinstvo s vama u vašim štrajkom. Dijelimo potrebu za demokracijom, prije svega, i uređivačkom autonomijom.”  Ustavni sud još raspravlja o amandmanima na novi zakon o  RTV-u, ali se uskoro očekuje odluka. Izmjene zakona bit će prvi korak prema depolitizaciji programskog vijeća i nadzornog odbora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!