Novinari Glasa Istre najavili štrajk!

U slučaju da u zakonskom roku ne uspje postupak mirenja, koji će započeti u utorak (26. listopada), između Uprave Glasa Istre i tamošnje Podružnice SNH, radnici u toj medijskoj kući najavili su štrajk. Njime žele upozoriti na šestomjesečno pregovaranje s Upravom o Kolektivnom ugovoru, tijekom kojeg, kako kažu, Uprava "ni u jednom trenutku nije pokazala da ima namjeru zaista pregovarati, nije odgovarala ne dopise sindikata te je jasno pokazala da je ne zanimaju prava radnika".

Vezano uz najavu štrajka te nastojanja tamošnje Podružnice da se izbori za prava radnika, priopćenje je izdala i središnjica SNH.

"Sindikat novinara Hrvatske pruža punu podršku zaposlenicima i suradnicima Glasa Istre u njihovu opravdanom nastojanju da zaštite svoja temeljna radna i profesionalna prava putem kolektivnog ugovora. Pregovori o kolektivnom ugovoru u Glasu Istre traju gotovo pola godine, a poslodavac nije ni u jednom trenutku pokazao da ima namjeru zaista pregovarati,  opstruira pregovore, ne odgovara na dopise sindikata te svojim ponašanjem jasno daje do znanja da ga ne zanimaju prava radnika.
Zbivanja u Glasu Istre samo su dio široko uvriježene prakse poslodavaca u medijima koji sustavno krše prava radnika, a krizu dodatno koriste kao argument  za nedopustive postupke. Primjer potpunog izostanka dobre vjere sa strane medijskih poslodavaca u Hrvatskoj u rješavanju temeljnih prava novinara i medijskih radnika je i činjenica da pregovori o nacionalnom kolektivnom ugovoru traju već više od sedam godina.
Stoga je svaka akcija zaposlenika i suradnika Glasa Istre opravdana i imat će punu podršku svih članova i članica Sindikata novinara Hrvatske", stoji u priopćenju koje za SNH potpisuje predsjednica Gabrijela Galić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!