HZMO poziva osiguranike na podnošenje zahtjeva za prethodno utvrđivanje staža

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje poziva osobe koje su radile u inozemstvu, a u idućih pet godina ispunjavaju uvijete za ostvarivanje prava na mirovinu iz hrvatskog osiguranja da u područnim službama Zavoda, prema mjestu prebivališta, podnesu Zahtjev za utvrđivanje razdoblja osiguranja navršenih u inozemstvu kako bi se omogućilo što brže ostvarivanje prava na hrvatsku mirovinu. Staž koji je potvrdio inozemni nositelj u državama s kojima je sklopljen ugovor o socijalnom osiguranju, Zavod pribraja stažu ostvarenom u Hrvatskoj kako bi se zadovoljio uvjet staža potreban za stjecanje prava na mirovinu iz hrvatskog osiguranja.

Također se pozivaju budući umirovljenici da 6 mjeseci prije podnošenja zahtjeva za mirovinu obavijeste Zavod o namjeri odlaska u starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu te pokretanjem postupka tzv. pretkompletiranja podataka brže ostvare svoje pravo kada podnesu zahtjev za mirovinu. Obavijest se podnosi nadležnoj podružnici HZMO-a gdje je osoba zadnji put bila osigurana, a ako je od zadnjeg osiguranja prošlo više od 12 mjeseci, prema mjestu prebivališta. Uz obavijest potrebno je priložiti radnu knjižicu ili njenu ovjerenu presliku, odnosno dokaze o stažu osiguranja ostvarenom u inozemstvu te druge dokaze o stažu.

Više informacija možete potražili na brojevima telefona 01/4891-666 i 0800/636-363 ili na internetskoj stranici Mirovinsko.hr .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!