EMFA: Više od 500 novinara i novinarki pozvalo EP da zabrani špijunski softver

Uoči glasanja Europskog parlamenta o Europskom aktu o slobodi medija (EMFA), koje je zakazano za prvi tjedan listopada, 205 novinara potpisalo je pismo u kojem pozivaju zastupnike i zastupnice u Europskom parlamentu da uvedu apsolutnu zabranu postavljanja špijunskog softvera usmjerenog protiv novinara.

Pismo prenosimo u cijelosti, a ako ste novinar koji radi na području Europske unije i vi ga možete potpisati na ovoj poveznici.

Poštovani zastupnici u Europskom parlamentu,

Uoči skorog glasovanja o nacrtu izvješća o prijedlogu Europskog akta o slobodi medija (EMFA), novinari u Europi pozivaju vas da ovim tekstom uvedete apsolutnu zabranu nadzora novinara putem spywarea.

Neki od nas i mnogi naši kolege diljem Europe i svijeta bili su nezakonito napadnuti proteklih godina, uključujući države članice EU-a. Neki od njih su upotrijebili intruzivno oružje za nadzor protiv nas, prijeteći i potencijalno kršeći povjerljive komunikacije s našim izvorima, upadajući u naše privatne živote i dovodeći našu sigurnost u opasnost.

Špijunski softver danas je velika prijetnja slobodi medija. Omogućuje pristup nerazmjernoj i neograničenoj količini podataka: prikupljaju se sva komunikacija pojedinca, fotografije, kontakti i podaci o ponašanju na internetu – bez znanja žrtve. EU tome hitno mora stati na kraj.

Za nas novinare, digitalna sigurnost i integritet podataka ključni su za jamstvo naše sigurnosti, te povjerljivosti i zaštite naših izvora. Moramo imati povjerenja u svoje uređaje i kanale komunikacije kako bismo osigurali javni interes i kvalitetno novinarstvo.

Nekoliko vlada EU zarazilo je telefone novinara špijunskim softverom koristeći nacionalnu sigurnost kao izgovor. Uključivanje istih osnova u buduće zakonodavstvo ugrozilo bi našu sposobnost da pozovemo vlade na odgovornost, što je kamen temeljac demokratskih vrijednosti EU-a. Trebamo potpunu i trenutnu zaštitu.

Iako su brojne mjere zaštite značajno dodane tijekom parlamentarnog rada, ostalo je previše rupa u aktu. Europski parlament ih još uvijek može zatvoriti i ponuditi nam štit koji trebamo od ilegalnog nadzora.

Pozivamo vas danas da zabranite korištenje špijunskog softvera protiv novinara u EMFA-i.

Popis potpisnika možete vidjeti ovdje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031