EFJ poziva europske vlade da prošire programe izbjegličkih viza za afganistanske novinare

foto:AFP

Europska federacija novinara (EFJ) pridružuje svojim podružnicama u Njemačkoj ( DJV ) i Nizozemskoj ( NVJ ) u pozivu europskim vladama da prošire svoje izbjegličke programe za izdavanje vize za afganistanske novinare i medijske radnike. EFJ podržava međunarodnu kampanju solidarnosti s afganistanskim novinarima koju je 12. kolovoza pokrenula Međunarodna federacija novinara (IFJ).

Prema IFJ -u, “više od 1.200 novinara i medijskih radnika već je izgubilo posao, mnogi više ih je ugroženo” u Afganistanu, jer prijetnja nasiljem raste i mediji su prisiljeni zatvoriti se nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad velikim dijelom zemlje.

IFJ je osnovao poseban Afganistanski fond solidarnosti u okviru  IFJ sigurnosnog fonda  za daljnju  potporu i poziva one koji mogu dati donaciju da se uključe. Sva prikupljena sredstva ići će izravno na pružanje podrške afganistanskim kolegama.

EFJ poziva svoje podružnice da lobiraju kod europskih vlada da osiguraju vize za hitne slučajeve i logističku podršku kako bi se najugroženijima omogućilo napuštanje zemlje.

Njemačko udruženje novinara (Deutscher Journalisten-Verband, DJV) pozvalo je danas saveznu vladu da dozvoli afganistanskim novinarima, medijskim radnicima i prevoditeljima ulazak u Njemačku. “Njemačka ne smije stajati po strani i gledati kako naše kolege progone ili čak ubijaju”, rekao je predsjednik savezne DJV Frank Überall .

Nizozemska prihvaća jedino afganistanske izbjeglice i prevoditelje koji su radili s nizozemskim Ministarstvom obrane. Glavni tajnik nizozemskog udruženja novinara ( NVJ), Thomas Bruning , poziva vlade da proširi program na sve  afganistanske medijske djelatnike.

“Bili smo šokirani kad smo saznali da neke europske zemlje, poput Belgije, još uvijek odbijaju tražitelje azila i šalju ih natrag u Afganistan”, rekao je glavni tajnik EFJ -a Ricardo Gutiérrez . “Trebalo bi učiniti suprotno, u skladu s međunarodnim pravom. Europske zemlje duguju pomoć afganistanskim izbjeglicama, uključujući novinare i medijske radnike koji su ponekad riskirali život kako bi izvijestili svjetsku javnost ”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!