EFJ pozdravlja Akcijski plan EU-a za demokraciju, ali poziva na jaču regulaciju tehnoloških divova

Potpredsjednica Europske komisije Věra Jourová predstavila je danas Akcijski plan EU-a za demokraciju kojim se želi  osnažiti građane i izgraditi otpornije demokracije u cijeloj EU.

Europska federacija novinara (EFJ) pozdravlja Akcijski plan i njegove konkretne odredbe za jačanje medijske slobode i pluralizma, ali poziva na jaču regulaciju tehnoloških giganata, istovremeno štiteći slobodu izražavanja.

Akcijski plan utvrđuje mjere za jačanje slobode medija i suzbijanje dezinformacija u Europskoj uniji. Konkretnije, Komisija će preporučiti mjere za promicanje sigurnosti novinara i predstaviti inicijativu za njihovu zaštitu od strateških tužbi protiv sudjelovanja javnosti (SLAPP).

Komisija će također usmjeriti napore na preuređivanje postojećeg Kodeksa prakse borbe s dezinformacijama, jačanjem zahtjeva prema mrežnim platformama i uvođenjem snažnog nadzora.

Potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost Věra Jourová rekla je: “Mediji nisu samo gospodarski sektor, oni su stup demokracije. Zaštita novinara prioritet je Akcijskog plana EU-a za demokraciju. To ide ruku pod ruku s Medijskim i audiovizualnim akcijskim planom usmjerenim na oporavak i digitalnu transformaciju ovih sektora.”

Europska komisija napominje da se posljednjih godina sigurnost novinara i dalje pogoršava – fizičke i internetske prijetnje i napadi na novinare u nekoliko su zemalja u porastu. Zbog toga će Komisija predložiti 2021. preporuku o sigurnosti novinara, skrećući posebnu pozornost na prijetnje novinarkama i inicijativu za suzbijanje zloupotrebe tužbi protiv sudjelovanja javnosti (SLAPP).

Komisija će također usko surađivati ​​s državama članicama, dionicima i međunarodnim organizacijama na strukturiranom dijalogu i pružiti održivo financiranje projekata pravne i praktične pomoći novinarima u EU i drugdje.

Věra Jourová spomenula je „neprihvatljive napade na novinare koji izvještavaju s prosveda u mnogim državama članicama“. Najavila je inicijativu EU-a za jačanje dijaloga između medijskih organizacija i tijela za provođenje zakona kako bi se bolje zaštitili novinari na terenu.

Akcijski plan predlaže poboljšanje postojećeg alata EU-a za suzbijanje stranog uplitanja, uključujući nove instrumente koji omogućuju nametanje troškova počiniteljima. Povjerenstvo će usmjeriti napore na izmjenu tzv. Kodeksa o dezinformacijama u ko-regulatorni okvir obveza i odgovornosti mrežnih platformi, u skladu s predstojećim Zakonom o digitalnim uslugama.

U tu će svrhu Komisija izdati smjernice za poboljšanje Kodeksa prakse u proljeće 2021. i uspostaviti snažniji okvir za praćenje njegove provedbe. EFJ se slaže s Europskim partnerstvom za demokraciju da je zabrinjavajuće spominjanje “pokazatelja pouzdanosti” u algoritamskim sustavima preporuka – s obzirom na dvosmislenost i subjektivnost pouzdanih informacija – što zahtijeva određeno pojašnjenje.

Zajedno s Europskom konfederacijom sindikata (ETUC), EFJ vjeruje da Akcijski plan EU-a vjerojatno neće poremetiti dominantni tržišni položaj digitalnih divova i poslovne modele koji imaju koristi od širenja sadržaja bez obzira na njegovu istinitost. Međutim, EFJ očekuje da će se ovaj problem riješiti Zakonom o digitalnim uslugama koji će biti objavljen sljedeći tjedan.

“Pozdravljamo opredjeljenje Věre Jourove i njezina kabineta za slobodu medija i demokraciju”, rekao je predsjednik EFJ-a Mogens Blicher Bjerregård. „Vjerujem da Akcijski plan u velikoj mjeri uzima u obzir zabrinutost mnogih sindikata, nevladinih organizacija i organizacija civilnog društva.

Izuzetno je važno imati tako snažan politički pristup slobodi medija, uključujući uredničku slobodu, sigurnost i pluralizam. EFJ se stoga raduje praćenju Akcijskog plana za demokraciju i Akcijskog plana za medije, koji su također objavljeni danas. EFJ je spreman uključiti se u konkretne akcije koje pomažu u podršci novinarima, lokalnim medijima i novoosnovanim tvrtkama”, ističe Bjerregård.

“Oduševljeni smo kad vidimo predanost Europske komisije da u fokus stavi preporuke o omogućavanju sigurnosti novinara, posebno novinarki, i zaštiti ih od nasilnih tužbi”, dodala je Renate Schroeder, direktorica EFJ-a.

„Ovaj akcijski plan trebao je već odavno biti donesen i sada mu je potrebna puna podrška država članica i odgovarajućih dionika. Naravno, pozdravljamo najavljene mjere za potporu pluralizmu medija, mapiranje opcija za rješavanje medijske raznolikosti i koncentracije te jačanje transparentnosti vlasništva nad medijima i državnog oglašavanja.

Iako je ispravno više ulagati u medijsku pismenost, potrebno je više učiniti na promicanju etičnog i odgovornog novinarstva, u kontekstu u kojem tehnološki giganti uništavaju tržište informacija i preplavljuju javnu raspravu lažnim informacijama. Predlažemo da Komisija ne samo nadzire i suprotstavlja se dezinformacijama stranih vlada, već i domaćim dezinformacijama koje šire političari, poznate osobe i druge istaknute javne osobe”, kaže Schroeder.

Sljedeći koraci: Komisija će postupno provoditi Akcijski plan za europsku demokraciju do 2023. godine – godinu dana uoči izbora za Europski parlament. EFJ će zajedno s drugim sindikatima i organizacijama civilnog društva, poput ETUC-a i Europskog partnerstva za demokraciju, pomno pratiti i po potrebi izvršiti pritisak na Europsku komisiju da ispuni ono što je danas najavljeno.

Kada je riječ o implementaciji plana u Hrvatskoj, Sindikat novinara Hrvatske redovito će pratiti koliko je Vlada posvećena ispunjavanju ciljeva, te neprestano upozoravati ako primijetimo da se on ne provodi onako kako je zamišljeno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031