EFJ pokreće novi projekt podrške lokalnim medijima!

Posrnuli lokalni, regionalni mediji i mediji zajednice u Europi dobit će financijski poticaj od preko 2 milijuna eura kroz novi projekt koji financira EU “Lokalni mediji za demokraciju” (#localmedia4democracy).

Cilj mu je oživjeti lokalni medijski krajolik u medijskim pustinjama s mjerama za izgradnju otpornosti, neovisnosti i održivosti poboljšanjem njihovih kapaciteta u inovacijama, poslovnim strategijama i angažmanu publike.

Projekt će voditi Europska federacija novinara (EFJ) s konzorcijem partnera, Centrom za medijske slobode i pluralizam (CMPF), International Media Support (IMS) i Journalismfund.eu. Ubrizgat će financijsku potporu od 1.200.000 eura kroz Program financiranja medija za najmanje 30 lokalnih, regionalnih i društvenih medija koji se trude služiti javnom interesu na mjestima gdje je pristup informacijama značajno smanjen. Odabrani mediji također će dobiti tehničku i mentorsku podršku za poboljšanje svojih organizacijskih kapaciteta, inovativnosti novinarstva i poslovne održivosti.

Mapiranje medijskih pustinja u Europi provest će CMPF s ciljem pružanja kvalitetnih i sveobuhvatnih podataka o „dezertifikaciji“ lokalnih medija u EU-u kako bi kreatori politika mogli izraditi korisnu medijsku politiku za podršku regionalnim, lokalnim i medijima zajednice.

Maja Sever, predsjednica EFJ-a, istaknula je: „Postojanje živog i neovisnog lokalnog medijskog ekosustava koji služi javnim interesima svojih lokalnih zajednica kamen je temeljac za naša demokratska društva. Pozdravljamo ovu potporu Komisije prepoznajući važnost lokalnih medija. Nadajmo se da će ovaj projekt utjecati i na privlačenje veće podrške nacionalnih vlada i institucija lokalnim medijima, omogućujući lokalnim novinarima i medijima da bolje služe svojim zajednicama.”

Projekt ima dvije glavne aktivnosti:

1. Mapiranje medijskih pustinja u EU s izravnim ciljevima istraživanja iz lokalnih, regionalnih i društvenih medija ili inicijativa i onih (novinara, urednika i menadžera) koji rade za te medije u 27 država članica EU. Očekivani rezultati pomoći će definirati i identificirati postojeće i buduće nedostatke medija, izazove i dobre prakse, kao i političke preporuke usmjerene na medijske dionike te nacionalne i europske kreatore politike za rješavanje ovih izazova.

2. Shema financiranja medija pružit će izravnu financijsku potporu i tehničku pomoć usmjerenu na lokalne, regionalne i društvene medije ili inicijative u 27 država članica EU-a, posebno one koji djeluju u područjima koja su mapiranjem definirana kao “medijske pustinje”. Očekuje se da će ova akcija rezultirati poboljšanjem operativnih kapaciteta ciljanih medija ili inicijativa (ukupno ±30 primatelja potpore) kako bi mogli bolje služiti svojoj zajednici kvalitetnim novinarstvom u javnom interesu.

Projekt sufinancira Europska komisija (DG CONNECT). Započet će 1. veljače 2023. i trajati 18 mjeseci. Dva poziva za dostavu prijedloga bit će objavljena u ožujku i srpnju 2023. za lokalne, regionalne i lokalne medije koji se nalaze u medijskim pustinjama.

Sindikat novinara Hrvatske stoji vam na raspolaganju za sva pitanja vezana za ovaj projekt. Vjerujemo da, unatoč svim problemima, u lokalnim medijima i dalje ima snage i volje služiti interesu javnosti, a ovaj projekt može vam pomoći da i vaš lokalni medij bude otporniji, neovisniji i financijski održiviji.

Foto: Local Media for Democracy

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!