EFJ osudio napad premijera Plenkovića na novinare

Europska federacija novinara (EFJ) pridružila se Hrvatskom novinarskom društvu (HND) i Sindikatu novinara Hrvatske (SNH) u osudi verbalnih napada na medije i novinare predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića nakon drugoga kruga lokalnih izbora.

Glavni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez izjavio je kako je potpuno neprihvatljivo da novinare napadaju i premijer, a nedavno i predsjednik Hrvatske. “Okrivljavanje novinara pokušaj je potkopavanja njihove vjerodostojnosti kako bi se ograničila njihova uloga. Vrijeđati ili prijetiti novinarima znači vrijeđati i prijetiti građanima te podrivati pravo građana na pristup objektivnim i neovisnim informacijama”, izjavio je Gutiérrez.

Na svojim stranicama EFJ je objavio da se dan nakon završetka lokalnih izbora premijer Plenković još jednom obrušio na medije optužujući ih da su “plaćenici koji gade jednu političku opciju” te da su u debatama u prvom izbornom krugu namjerno pogrešno izgovarali ime HDZ-ova kandidata za zagrebačkoga gradonačelnika Davora Filipovića.

Na upit novinara televizije N1 Elvira Mešanovića zbog čega se nikad nije odazvao pozivu na intervju na toj televiziji, Plenković je drsko odgovorio “da bi (N1) trebala napisati plakat kakva je ideološka televizija”. Analitičara i profesora s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Dražena Lalića optužio je da je plaćen kako bi na televizijama blatio HDZ-ove kandidate, a obrušio se i na predsjednika HND-a Hrvoja Zovka zbog toga što je oštro osudio Plenkovićevo ponašanje, stoji u priopćenju EFJ-a.

EFJ izvješćuje kako su u zajedničkom priopćenju HND i SNH reagirali na Plenkovićeve napade na novinare i miješanje u uređivačku politiku televizija RTL, Nova TV i N1: “Nedopustive su otvorene prijetnje koje je s mjesta najmoćnijeg čovjeka u državi premijer Plenković uputio svim našim kolegicama i kolegama te medijima koji nisu na njegovoj i HDZ-ovoj ideološkoj liniji. Proglašavati plaćenicima sve one koji kritički promišljaju kandidate uoči izbora i označavati kao mete one ‘analitičare koji blate za novac’ nije diskurs koji koriste političari, a kamoli premijeri civiliziranih i demokratskih država Europske unije.”

Dvije novinarske organizacije također su istaknule da takvi napadi samo pokazuju “otvorene ambicije premijera Andreja Plenkovića i HDZ-a da u potpunosti kontroliraju javni prostor i određuju granice medijskih sloboda u Hrvatskoj”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!