Dvije godine od atentata na Daphne Caruana Galiziu pravda nije zadovoljena, a borba za istinu i dalje traje

Istitut tal-Ġurnalisti Maltin

Danas se obilježava dvije godine od brutalnog ubojstva najpoznatije istraživačke novinarke i borkinje protiv korupcije s Malte, Daphne Caruane Galizie.

Iako su tri muškarca službeno optužena za njezino ubojstvo, još nije određen datum njihovog suđenja, dok oni koji su naredili njezino ubojstvo ostaju na slobodi.

Kako bi odali počast sjećanju na Daphne Caruane Galiziu i nastavili tražiti pravdu, Odbor za zaštitu novinara (CPJ), Europska federacija novinara (EFJ), Međunarodna federacija novinara (IFJ), Opservatorij za zaštitu branitelja ljudskih prava ( zajednički program FIDH-OMCT) Reporteri bez granica (RSF) i Transparency International EU organizirali su danas bdijenje u Bruxellesu. Slično okupljanje organizirano je na Malti uz velik odaziv.

Tog 16. listopada 2017. u 15 sati, dok se Daphne Caruana Galizia autom krenula od svoje obiteljske kuće u Bidniji, na sjevernoj Malti, eksplodirala je bomba postavljena ispod sjedišta. Imala je 53 godine. Posljednje riječi koje je napisala bile su: “Lopuže su posvuda. Situacija je očajna.”

Dvije godine od njezinog brutalnog ubojstva, malteške vlasti još uvijek nisu identificirale i procesuirale sve koji su bili uključeni u planiranje i provođenje atentata. Deseci tužbi za građansku klevetu nastavljaju se protiv nje posmrtno, što gore navedene organizacije smatraju groznim činom koji nije u skladu s najboljom međunarodnom praksom.

“Nedavna najava malteških vlasti o pokretanju javne istrage o atentatu na Daphne Caruanu Galiziu bitan je korak ka pravdi na koji predugo čekamo. Podržavamo poziv obitelji Caruana Galizia da osiguramo potpunu neovisnost i nepristranost istrage, uključujući i pomno nadziranje sastava i radnji Istražnog odbora”, stoji u priopćenju EFJ.

“Kao temeljni stupovi bilo koje istinske demokracije, prava na slobodu izražavanja i informiranja moramo čuvati i braniti, ne samo novinari, već i cijelo društvo.

Atentat na Daphne zauvijek je promijenio Maltu i doveo u pitanje to dragocjeno pravo koje uzimamo zdravo za gotovo, a koje je ključno kako bi mogli obavljati naš novinarski posao.

Ne možemo i nikada nećemo prihvatiti živjeti u društvu u kojem bilo tko može ubiti novinara usred bijelog dana i izvući se s time”, stoji u priopćenju Društva novinara Malte.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!