COVID 19: Vijeće Europe mora osigurati zaštitu slobode medija

Europska federacija novinara (EFJ)  udružila se s još devet organizacija za slobodu medija i udruženja novinara i poslali su pismo šefovima Vijeća Europe i izrazili duboku zabrinutost zbog opasnosti od Vlada koje koriste pandemiju koronavirusa kako bi kaznile neovisne i kritične medije i uvele razne vrste ograničenja.

Otvoreno pismo upućeno je Mariji Pejčinović Burić, glavnoj tajnici Vijeća Europe, Davidu Zalkalianiju, ministru vanjskih poslova Gruzije i predsjedniku Odbora ministara, i Nikosu Dendiasu, ministru vanjskih poslova Grčke i nadolazećem predsjedniku Odbor ministara.

Prenosimo Vam njihovo pismo u cijelosti.

Poštovana glavna tajnice,

Poštovani predsjedniče Odbora ministara i budući predsjedniče Odbora ministara,

Mi, dolje potpisane organizacije za slobodu medija i slobodu izražavanja, pišemo vam kako bismo izrazili duboku zabrinutost zbog opasnosti od Vlada koje koriste pandemiju Covid-19 da bi kaznile neovisne i kritične medije i uvele ograničenja medijima u pristupu i ispitivanju odluka i postupaka koje poduzimaju Vlade.

S tim u vezi podržavamo zajedničku izjavu triju globalnih i regionalnih posebnih izvjestitelja za slobodu izražavanja, Davida Kayea (UN), Harlema ​​Desira (OSCE) i Edisona Lanzu (OAS), da se „pravo na slobodu izražavanja, (…) odnosi na sve, svugdje i može biti podložno samo uskim ograničenjima”.

Iako cijenimo da su za borbu protiv pandemije potrebne određene hitne mjere, sve takve mjere moraju biti neophodne, proporcionalne, strogo vremenski ograničene i podložne redovitom nadzoru kako bi se riješila neposredna zdravstvena kriza. Nažalost, nekoliko Vlada diljem Europe već koristi pandemiju kako bi zatražile izvanredne ovlasti koje mogu potkopati demokratske institucije, uključujući i slobodu medija.

Vjerujemo da su neke države članice Vijeća Europe u opasnosti da derogiraju Europsku konvenciju o ljudskim pravima na načine koji mogu biti nespojivi s njihovim obvezama prema Europskoj konvenciji o ljudskim pravima, posebno u pogledu slobode mišljenja i izražavanja i slobode medija.

Prvo, duboko smo zabrinuti zbog užurbanih poteza nekih Vlada da zatraže velike ovlasti za kriminaliziranje promicanja lažnih podataka vezanih uz COVID-19. Naše organizacije svjesne su opasnosti od dezinformacija i kako ih beskrupulozni akteri koriste za širenje panike i podjele. Međutim, to ne opravdava drakonske ovlasti koje riskiraju da se upotrebe protiv novinara čiji je rad neophodan u promicanju javnog razumijevanja zdravstvenih pitanja i osiguravanju odgovornosti.

Pozdravljamo vaše nedavno pismo Viktoru Orbanu, mađarskom premijeru, od 24. ožujka, u vezi s uvođenjem novih i nesrazmjernih hitnih ovlasti, koje uključuju zatvorske kazne do pet godina za promicanje lažnih podataka.

Drugo, naše organizacije su zabrinute zbog učinaka pojačanih nadzornih mjera uvedenih radi praćenja širenja virusa. Iako prepoznajemo potencijalne koristi u smislu borbe protiv širenja virusa, uporaba nadzora mora biti jasno ograničena na rješavanje pandemije. Nekontrolirani nadzor ugrožava privatnost i prava na zaštitu podataka kao i sposobnost novinara da zaštite svoje izvore. Postoji mogućnost i da bude ugrožena sloboda novinara da izvještavaju i komentiraju pitanja od javnog interesa na načine koji izazivaju samocenzuru i narušavaju slobodu i pluralizam medija.

Treće, naše organizacije su zabrinute zbog pretjeranog ograničenja pristupa medija Vladinim dužnosnicima, donositeljima odluka, medicinskim stručnjacima i – gdje je to izvedivo – onima na prvoj liniji pandemije. Mnoge su zemlje uvele ograničenja slobode kretanja za koja inzistiramo da se ne smiju koristiti u sprečavanju medija da svjedoče o krizi.

Istovremeno mnoge Vlade ograničavaju pristup medija dužnosnicima smanjujući fizičku prisutnost novinara na konferencijama za novinare. Slovenija i Češka su, između ostalog, najavile da ih u potpunosti ukidaju. Takve se mjere ne smiju dozvoliti jer ograničavaju medijski nadzor Vlada.

Konačno, zabrinuti smo za sigurnost novinara u smislu njihove izloženosti COVID-19 i zbog incidenata napada na novinare koji izvještavaju o pandemiji. Također je došlo do porasta prijavljenih zlostavljanja novinara putem interneta zbog toga što dovode u pitanje odgovore Vlasti i hitne ovlasti koje su poduzeli.

U razdoblju kada se temeljna prava obustavljaju diljem Europe, potreba za medijskim nadzorom, kako bismo se zaštitili od zlouporabe novih ovlasti, jača je no ikad.

Stoga vas pozivamo da:

  •  Nastavite pozivati ​​države članice da osiguravanje zaštite medijskih sloboda, zagarantirane Europskom konvencijom o ljudskim pravima, postane politički prioritet, posebno u razdoblju pandemije COVID-19.
  • Potičete i dijalog s državama članicama koje su izjavile da namjeravaju odstupiti od Europske konvencije o ljudskim pravima, kao i onima koje su usvojile ili namjeravaju usvojiti hitne mjere koje mogu predstavljati odstupanje od Konvencije, kako bi se procijenilo kako odstupanja mogu štetno utjecati na situaciju u medijskom sektoru dane države.
  • Zatražite mišljenje Venecijanske komisije pozivajući je da provede cjeloviti pravni pregled mađarskog zakona o izvanrednim situacijama.
  • Potičete države članice da brzo i sadržajno odgovore na upozorenja o slobodi medija na platformi Vijeća Europe poduzimanjem odgovarajućih dopunskih i korektivnih radnji.
  • Vodite strukturirani dijalog s partnerskim organizacijama o upozorenjima objavljenim na Platformi i daljnjim aktivnostima koje poduzimaju države članice.
  • Razmotrite Platformu i njena upozorenja, zajedno s rezolucijama i preporukama koje je usvojila Parlamentarna skupština, Strategijom provedbe sigurnosti novinara koju je objavio Upravni odbor za medije i informacijsko društvo (Steering Committee on Media and Information Society – CDMSI) te savjetima i zapažanjima Povjerenika za ljudska prava, kao osnovama za brzo napredovanje i ocjenu napretka provedbe odredaba iz Preporuke CM/Rec(2016)4 o zaštiti novinarstva i sigurnosti novinara i drugih medijskih djelatnika.

Unaprijed vam zahvaljujemo što ćete uvažiti našu zabrinutost,

S poštovanjem,

Članovi Platforme Vijeća Europe za zaštitu novinarstva i sigurnost novinara

 

Izvor: europeanjournalists.org

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!