COVID-19: Važna je socijalna sigurnost za sve

Usred pandemije virusa Corone (COVID-19), europske vlade, institucije EU i socijalni partneri poduzimaju hitne mjere kako bi zaštitili zdravlje i život radnika i izbjegli neviđeni gospodarski pad. Podružnice EFJ-a naporno rade na zaštiti svojih članova, uključujući sve veći broj freelancera, izvjestili su iz Europske federacije novinara.

20. ožujka, stručna skupina za freelancere Europske federacije novinara (FREG) održala je svoj prvi sastanak putem video linka koji je bio fokusiran na mjere financijske naknade za slobodnjake, od kojih su mnogi suočeni s poteškoćama zbog nedostatka zadataka tijekom pandemije  COVID-19. Dok su neke zemlje zajamčile neposrednu financijsku potporu radnicima i samozaposlenima, druge nude kredite s niskim kamatama i oslobađanje od poreza umjesto neto plaćanja.

“Ova kriza pokazuje nedostatak pouzdanih programa socijalnog osiguranja za slobodnjake i netipične radnike u Europi”, složili se su se članovi radne grupe. „Cijenimo ad-hoc pakete, ali sada je očiglednije nego ikad prije da nam je potrebna dugoročna održiva strategija o tome kako zaštititi slobodnjake i netipične radnike u medijskom i kulturnom sektoru.“ rekao je Oddrun Midtbø, kopredsjedatelj FREG-a, iz Norveške.

“U nekim zemljama freelanceri ne primaju nikakvu plaću ili naknadu u slučaju bolesti, premda su novinari u mnogim zemljama priznati kao  ključni u ovakvim slučajevima zatvaranja i obustave rada. Pomoć zajmovima nisu dovoljni jer nitko ne može jamčiti da će ga nakon krize moći vratiti “, rekao je Pablo Aiquel, kopredsjedatelj iz Francuske. “Zapravo je trenutak da se koncept univerzalnog osnovnog dohotka stavi visoko na dnevni red svake vlade.”

Najbolje prakse iz europskih zemalja trebale bi dati poticaj za lobiranje kod onih vlada koje još nisu dale dovoljnu potporu samozaposlenim novinarima i novinarima kao i ostalim radnicima u medijskom sektoru.

“Čestitamo našim podružnicama na velikim poticajima i kreativnim rješenjima za pomoć članovima, uključujući podršku  slobodnjacima”, izjavila je direktorica EFJ-a Renate Schroeder. EFJ će u narednim tjednima pratiti što se događa na nacionalnoj razini i po tom pitanju surađivati ​​s Europskom konfederacijom sindikata.

Belgija: Freelanceri se mogu osloniti na postojeće i nove mjere. Kad se freelancer razboli, odobrava mu se  dnevni iznos od prvog dana kada se razboli, za razdoblje od  od 7 dana (mjera iz 2019.). Ako slobodnjak nije bolestan, ali više nema zarade, na primjer sportski novinari ili novinari koji prate umjetnost, ima pravo na mjesečnu naknadu od prvog dana neaktivnosti. Mjesečna uplata iznosi 1.614,10 € kada imate obitelj i 1.291,69 € za novinara bez obitelji.  Naknadu isplacuje  fond za socijalno osiguranje. Ostale mjere koje je poduzela vlada: izuzeće ili odgađanje plaćanja doprinosa na jednu godinu za prva dva tromjesečja 2020. Također, samozaposlenim radnicima može se odobriti umanjenje privremenih doprinosa za socijalno osiguranje za 2020. godinu ,

Francuska: Vlada je najavila da će platiti 70% bruto prihoda. Dobar primjer je Radio France, gdje se poduzimaju izvanredne mjere za podršku redovitim honorarnim suradnicima: Bruto isplaćeni iznos bit će barem jednak prosjeku ukupnog isplaćenog bruto iznosa tijekom posljednjih šest mjeseci, tj. Od rujna 2019. do veljače Do 2020. Trenutni ugovori se održavaju, otkaza neće biti. Za slobodnjake na ugovorima na određeno vrijeme koji u ovom razdoblju krize nemaju posao, primjenjivat će se isti sustav.

Finska: Vlada je dogovorila paket pomoći u iznosu od 15 milijardi eura, uključujući mjere poput garancija za zajmove za tvrtke i podrške na tržištu rada. Slobodnjaci i poduzetnici imat će pravo na naknadu za nezaposlene, maksimalno 724 € mjesečno. Privatne zaklade za kulturu ili novinarstvno mogu dobiti  kratkoročne potpore.

Nizozemska: Nizozemska vlada podržava sve neovisne radnike koji se prijave za potporu s iznosom koji je jednak socijalnoj minimalnoj plaći. Podrška će se dodjeljivati ​​na tri mjeseca bez provjere drugih izvora kao što su privatni kapital ili prihodi partnera. Prema riječima ministra financija, neće biti ograničenja za nastavak potpore, ako bude potrebno.

Norveška: Samozaposleni, od kojih su mnogima primanja nestaju preko noći, kvalificiraju se sada  za plaćanje bolovanja koje financira država nakon četvrtog dana, umjesto nakon šesnaestog dana, i mogu se prijaviti za protuvrijednost naknade za nezaposlene što iznosi 80 posto njihove prosječne zarade u protekle tri godine  do 600.000 NOK. (50 000 €). Fondacija Fritt Ord podržat će novinare  s 3,2 milijuna eura – za projekte koji „mogu osigurati slobodno izražavanja, razviti nove kanale “.

U Portugalu će neovisni radnici koji trebaju ostati kod kuće sa svojom djecom zbog zatvaranja škola dobiti trećinu svog prosječnog dohotka u posljednjem tromjesečju 2019. U Portugalu je 30% novinara neovisno.

Švedska: Središnja vlada će preuzeti cjelokupni trošak svih plaća za vrijeme bolovanja tijekom travnja i svibnja. Samozaposlene osobe dobit će i nadoknadu jer mogu primati standardizirane plaće za bolovanje od 1 do 14 dana. Kako bi se smanjio rizik od širenja virusa u društvu, kvalificirani dan za plaću bolova bit će ukinuti između 11. ožujka i 31. svibnja, za to vrijeme će  vlada isplatiti naknadu za slučaj bolovanja za prvi dan bolovanja. Poseban paket pomoći za kulturu i sport vrijedan milijardu švedskih kruna (otprilike 100 milijuna eura), no još nije jasno hoće li samozaposleni freelanceri dobiti plaću iz fonda za pomoć nezaposlenima bez stavljanja poslovanja na čekanje i još uvijek moći raditi. Pojedinosti o reformama fonda za naknadu za nezaposlene sada razmatraju ministri rada. Švedska unija novinara (SJF) sastaje s ministrom i naglasit će te zahtjeve. Anketa SJF-a od prije nekoliko dana pokazuje da  je većina od 1670 freelancera već izgubilo dio poslova.

U francuskom dijelu Belgije, AJP radi na stvaranju fonda solidarnosti za slobodne novinare, koji je teško pogodila kriza: Pročitajte više na: www.journalistefreelance.be

U Njemačkoj, sindikati nisu zadovoljni obećanom podrškom vlade. Njemačko udruženje novinara (DJV) opisuje kao nedovoljno ono što je, prema medijskim izvještajima, njemačka savezna vlada odlučila pružiti kao pomoć novinarima slobodnim novinarima. Iznos od 9.000 do 15.000 € u trajanju od tri mjeseca, što je predloženo, za mnoge slobodne novinare, smatraju u DJV,  nije doboljno. Kritizirali su i instrument koncesionih zajmova, koji je također u predložen.

U Velikoj Britaniji, Nacionalna unija novinara (NUJ) pozvala je vladu da  napravi nešto kako bi zaštitili slobodnjake i pokazali da nisu  “zaboravljena” skupina tijekom pandemije koronavirusa. U Velikoj Britaniji nema nijednog paketa za zaštitu pet milijuna samozaposlenih u zemlji.

Podsjetimo Sindikat novinara Hrvatske (SNH) i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) sa žaljenjem su konstatiraju kako mjere koje Vlada predlaže za ublažavanje posljedica krize nastale pandemijom koronavirusa ne obuhvaćaju – medije! Više pročitajte na  ovom linku. 

Ministarstvo kulture nakon javnog apela objavilo je priopćenje o mjerama za medije. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!