Pomoć za slobodne novinarke i novinare

Slobodne novinarke i novinari, freelanceri posebno su ugroženi krizom uzrokovanom pandemijom koronavirusa. U Hrvatskoj je Vlada osigurala pravo na pomoć od 4 000 kuna po radniku koji radi u punom radnom vremenu i 1.625,00 kuna po radniku koji radi u nepunom radnom vremenu, a to pravo će imati poslodavci koji mogu dokazati utjecaj posebnih okolnosti.

Europska federacija novinara (EFJ) čestitala je Nacionalnom sindikatu  novinara (NUJ) u Velikoj Britaniji i Irskoj za doprinos uspješnom pregovaranju o financijskim paketima za slobodnjake na koje je utjecala pandemija Covid-19.

Britanski ministar financija Rishi Sunak 26. ožujka najavio je da će država plaćati samozaposlene radnike koji su pod pogođeni krizom uzrokovanom pandemijom koronavirusa, oporezivu pomoć u iznosu od 80 posto njihove prosječne mjesečne dobiti u posljednje tri godine. Maksimalno će ta pomoć mjesečno iznositi 2.500 funti. Mjera je predviđena za sve koji imaju prihod do 50.000 funti, ali samo za one koji imaju poreznu prijavu za 2019. godinu.

Međutim,kolege iz  NUJ  smatraju da ni to nije dovoljno da obuhvati sve samozaposlene novinare, te su pozvali  samostalne novinare da podnesu zahtjeva za iste zajmove kao i tvrtke i da se pragovi za kredit spuste jer je mnogim freelancerima ograničen pristup toj mjeri jer imaju imaju novac izdvojen za plaćanje poreza i drugih nepredviđenih situacija. Nakon tog prijedloga, vlada je pristala zatražiti od porezne uprave (HMRC) da odgodi  datum naplate plaćanja s dospijećem 31. srpnja i sljedećeg tromjesečja plaćanja PDV-a.

Od početka pandemije COVID-19, ured NUJ-a preplavljen je zahtjevima novinara koji jade kao slobodnjaci, a čiji je rad gotovo prekinut preko noći zbog pandemije.

Pamela Morton, zadužena za pitanja freelancera u NUJ-a, i članica stručne skupine za slobodne novinare EFJ-a, izjavila je:

„Freelanceri su bili zaboravljeni, pa nam je drago da je ministarstvo  poslušao nas i naše sestrinske sindikate, jer su mnogi naši članovi očajni i suočeni sa zastrašujućom budućnošću sada kada su svi njihovi poslovi otkazani. Pozdravljamo ponudu proučimo kako će mjere utjecati na naše članove, ali zabrinuti smo da financiranje jednostavno neće stići do ljudi dovoljno brzo i da za one s višim režijskim troškovima i za one koji tek počinju kao samozaposleni – što je često najteže i najskuplje vrijeme  –  ovo nije doboljno. ”

Više pročitajte na  ovom linku.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!