Bosna i Hercegovina: javnom servisu prijeti zatvaranje

Izvor: EFJ

Više od 800 novinara i djelatnika koji rade za bosanskohercegovački javni servis, BHRT , mogli bi ostati bez posla ako se njegova financijska kriza brzo ne riješi.  

Europska federacija novinara (EFJ), Europska radiodifuzna unija (EBU) i  Medijska organizacija jugoistočne Europe  (SEEMO) pozvali su danas vlasti u Bosni i Hercegovini (BiH) da poduzmu hitne mjere za pronalaženje održivog rješenja za probleme financiranja BHRT-a i zaustave njegovo zatvaranje.

BHRT ima nepodmireni dug od 32 milijuna eura koji joj duguje javni emiter u Republici Srpskoj, RTRS , koji bi, prema zakonu, trebao osigurati postotak prihoda prikupljenih putem naknade za licencu. Ovo je predmet sudskog postupka koji je u tijeku.

Dug onemogućuje BHRT-u da ispuni svoje obveze prema poreznim vlastima i drugim institucijama te da ispuni svoju važnu ulogu u društvu. Već ovaj mjesec bez posla je ostao velik broj zaposlenika, uglavnom u programima, kako bi uštedjeli.

Ricardo Gutierrez , glavni tajnik EFJ-a, rekao je: “Ovaj razvoj događaja je apsolutno skandalozan. Nažalost, novinari i publika će platiti visoku cijenu ako se BHRT zatvori.”

Glavni direktor EBU-a Noel Curran rekao je: “Zatvaranje tako važne institucije imalo bi izravne implikacije za javnost u trenutku kada je pristup vijestima od povjerenja kritičan. Prema bosanskohercegovačkom zakonodavstvu , država je dužna osigurati održivo financiranje javnih medija i njihovo neovisno funkcioniranje.” 

Glavni tajnik SEEMO-a Oliver Vujović rekao je: “Postojanje BHRT-a vrlo je važno za demokratski sustav Bosne i Hercegovine. Njegovo zatvaranje stvorilo bi uvjete za političku manipulaciju i dalo dodatnu moć pojedinim političarima i gospodarstvenicima. To bi također ozbiljno ugrozilo proces pristupanja BiH Europskoj uniji.” 

Neprihvatljivo je zatvaranje BHRT-a u vrijeme kada je demokracija u Europi izazovna, a Europi trebaju dobro funkcionirajuće demokratske institucije. Javni mediji igraju nezamjenjivu ulogu u društvu kako bi promicali demokratsku raspravu, podržavali društvenu koheziju u teškim vremenima. 

Prema riječima člana EFJ-a, Udruženja novinara Bosne i Hercegovine (BHN), 84 novinara BHRT-a već su ostala bez posla, a neki od njih su već obaviješteni da im ugovori neće biti produženi nakon 1. travnja. 

EFJ, EBU i SEEMO pozvali su vladu i sva relevantna nadležna tijela da:

  • odmah identificirati održivo rješenje za financiranje BHRT-a
  • riješiti dug nastao zbog propusta javnog emitera u Republici Srpskoj, RTRS, da BHRT-u isplati postotak prihoda od pretplate naplaćene u zemlji
  • jamčiti održivost financiranja i neovisnost javnih medija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!