ETUC razočaran prijedlozima Europske komisije oko povećanja minimalne plaće i jačanja kolektivnog pregovaranja

Sindikat novinara Hrvatske prati i podržava kampanju ETUC-a (Europske konfederacije sindikata) za povećanje minimalne plaće i jačanje kolektivnog pregovaranja. No, nakon prvih sastanaka s predstavnicima EU komisije čelnici ETUC-a izrazili su zabrinutost i razočarenje.

Radnicima širom Europe potreban je porast plaća. Pregovori između socijalnih partnera na relevantnoj razini najbolji su alat za osiguravanje dobrih plaća i uvjeta rada. ETUC koordinira veliku europsku kampanju za osiguranje povećanja plaća svim radnim ljudima, ali posebno za niže plaćene radnike poput žena, mladih i onih koji žive u manje prosperitetnim državama članicama EU-a.

ETUC se bori za jačanje sustava kolektivnog pregovaranja i obvezujuće sporazume na nacionalnoj razini koji pokrivaju radnike u javnom i privatnom sektoru, uključujući radnike u malim i srednjim poduzećima, kako bi se promovirala kvalitetna zaposlenost, jednakost, pristojne plaće, povećanje plaća i socijalni napredak.

Nova predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen  i povjerenik Nicolas Schmit  otvorili su  savjetovanje s europskim socijalnim partnerima kako bi se osiguralo da svaki radnik u EU-u ima primjerenu minimalnu plaću koja osigurava dostojan životni standard. Glavna poruka sindikata je da bi inicijativa trebala biti ambicioznija i naglašavaju dva cilja:

– promicanje kolektivnog pregovaranja, što je najvažnije sektorsko / višestruko kolektivno pregovaranje
– zakonom povećati propisane minimalne plaće.

Nakon sastanka s predstavnicima Europske komisije glavni tajnik ETUC-a Luca Visentini izjavio je: “Ohrabruje činjenica da je Europska komisija prepoznala pojavu da se situacija s niskim plaćama pogoršala i da su se povećale nejednakosti u plaćama. U mnogim zemljama članicama realne plaće su i dalje niže nego prije deset godina unatoč boljoj ekonomskoj situaciji.”

Zamjenica glavnog tajnika Esther Lynch dodala je: “Nažalost, dokument s prijedlozima je razočaravajući. Povećanje zakonom propisane minimalne plaće na 60% srednje vrijednosti plaće osnovni je zahtjev, ali ni to nije dovoljno. Radnici će se i dalje boriti sastaviti kraj s krajem. Svi radnici moraju imati pravo učlaniti se u sindikat i kolektivno pregovarati s poslodavcima za pravednu plaću.

“Europska komisija trebala bi se zalagati za javne ugovore samo za tvrtke koje priznaju i pregovaraju o plaćama sa sindikatima. Oko 2 bilijuna eura (14% BDP-a) javna tijela godišnje potroše na javnu nabavu usluga, radova i potrepština. To bi trebalo garantirati pristojne plaće, a ne najniže cijene.

Zabrinuti smo i što prijedlozi Komisije nisu nimalo jasni o tome kako namjeravaju zajamčiti zaštitu kolektivnog pregovaranja u onim zemljama u kojima to već dobro funkcionira”, ističe Lynch.

Podsjetnik:
– Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen prošlog je tjedna izdvojila kolektivno pregovaranje kao ključno za socijalno tržišno gospodarstvo i zatražila od ETUC-a    prijedloge o tome kako kolektivno pregovaranje može ojačati u svakoj državi članici.
– Ostvarivanje prava na kolektivno pregovaranje bilo je prekršeno u polovici europskih zemalja, pokazao je ITUC-ov Global Rights Index.

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!