Večernjakovci: Ne pristajemo na ultimatum

"Podržavamo nastavk pregovora, ali bez ultimatuma", poručili su štrajkaši u Večernjem listu na konferenciji za novinare održanoj u srijedu (6.travnja), komentirajući poziv Uprave te medijske kuće da prekinu štrajk kako bi se nakon toga nastavilo s pregovorima za Kolektivni ugovor. Prema riječima predsjednice Sindikata novinara Hrvatske Gabrijele Galić, pregovori bez ultimatuma se mogu nastaviti, ali o njima prije svega treba potpisati sporazum u kojem bi stajalo da se postojeći KU produžava, dok se ne postigne dogovor oko novog.

U međuvremenu, za opstruiranje prava na štrajk u Večernjem listu prozvani su i inspekcija rada i Vlada od koje štrajkaši, kako je kazao glasvni sindikalni povjerenik Anton Filić, traže samo da poštuje Zakon o radu.

"Prema tom Zakonu o radu ne može se tolerirati prikriveni radni odnos, a upravo na to treba reagirati inspekcija. U redakciji Večernjeg lista rade RPO-vci i honorarci. Mi nemamo ništa protiv njih, ali upravo ta vrsta rada je prikriveni radni odnos, jer bi oni trebali raditi od kuće", kazao je Filić dodajući kako su ovih dana neki od honoraraca dobili i otkaze. Riječ je o šest ljudi, među kojima su i neki koji u Vačernjem listu rade i duže od 15 godina.

Božena Matijević je upozorila da su novi problem i studenti Fakulteta političkih znanosti koji su se pojavili u redakciji, te već odlaze i na teren. S tog fakulteta su im potvrdili kako je riječ o studentima koji su na praksi, te da se ta praksa temelji na ugovoru potpisanom još 2007.

"No, zašto baš ova dva tjedna kad smo u štrajku i kad je u tvrtci nenormalna situacija. Ne bi li ti studenti trebali raditi u normalnoj situaciji ", pitala je Matijević dodajući kako će FPZ mogućnost eventualnog povlačenja studenata razmotriti na sastanku u srijedu (6.travnja).

Štrajkaši su se zahvalili nekim komentatorima koji su se solidarilizrali s njima, ali i javnim osobama koje su odbile davati izjave za Večernji list mediju dok je štrajk u tijeku.

Također su najavili novi prosvjed za 3. svibnja, te su kazali kako su o situaciju u Večernjaku izvjestili predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barossa koji bi u četvrtak (7. travnja) trebalo posjetiti Hrvatsku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!