Večernjakovci 23. ožujka stupaju u štrajk

Nakon što je propao postupak mirenja, Skupština Sindikata Večernjeg lista na sjednici održanoj u ponedjeljak, 14. ožujka, odlučila je da štrajk u Večernjem listu počne 23. ožujka. Razlog štrajku je odbijanje Uprave da potpiše Kolektivni ugovor, te drastično smanjivanje stečenih prava zaposlenika iz Kolektivnog ugovora (minuli rad, naknada za topli obrok, regres, božićnica, usklađivanje plaće s troškovima života, jubilarne nagrade, izvanredne pomoći…).

Anketi o izjašnjavanju o štrajku, koju je prije toga organizirao Sindikat i koja je bila podloga za odluku Skupštine, pristupilo je 75 zaposlenika. Njih 64 ili 85 posto izjasnilo se za štrajk.

Zaposlenici Večernjeg lista smatraju da je ukidanje Kolektivnog ugovora svojevrsna civilizacijska regresija. Ukidanjem prava iz Kolektivnog ugovora šalje se loša poruka hrvatskoj javnosti i čitateljima koji se mogu zapitati kako će se oni boriti za prava malog čovjeka (za što se zalaže Večernji list) ako se nisu uspjeli izboriti niti za svoj Kolektivni ugovor. Sužavanje radnih prava neminovno se odražava na medijske slobode i slabi poziciju svakog novinara i urednika spram zahtjeva javnosti i uloge medija u demokratskom društvu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!