Uprava Business.hr-a sindikalnom povjereniku uručila otkaz

"Sindikat novinara Hrvatske najodlučnije se protivi izvanrednom otkazu ugovora o radu glavnom sindikalnom povjereniku Podružnice SNH Business.hr Anti Paviću.

Postupak poslodavca – kojim je sindikalnom povjereniku izvanredno otkazao ugovor o radu zbog toga što je šefa Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj, veleposlanika Paula Vandorena, koji je bio gost tvrtke Business.hr, upoznao s činjenicom da radnicima plaće kasne nekoliko mjeseci, a obvezni doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje nisu im uplaćeni od studenoga 2010. godine – neprihvatljiv je i protivan Zakonu o radu koji posebno štiti sindikalne povjerenike od otkaza. Naime, članak 249. Zakona o radu izričito kaže: (1) Sindikalnom povjereniku za vrijeme obavljanja te dužnosti i šest mjeseci nakon prestanka te dužnosti, a bez suglasnosti sindikata nije moguće: 1) otkazati ugovor o radu, ili 2) na drugi način staviti ga u nepovoljniji položaj u odnosu na njegove dotadašnje uvjete rada i u odnosu na ostale radnike.

Stoga Sindikat novinara Hrvatske traži od poslovodstva Business.hr da hitno poništi odluku o izvanrednom otkazu sindikalnom povjereniku Anti Paviću u interesu poštivanja zakonodavstva Republike Hrvatske i ugleda tvrtke koji je ovakvim nezakonitim postupkom poslodvodstva ozbiljno narušen. Otkaz sindikalnom povjereniku protusindikalni je čin zastrašivanja radnika kojim se radnicima pokušava uskratiti temeljno ljudsko pravo na sindikalno organiziranje, a time i na djelotvornu zaštitu koju samo organizirani u sindikat mogu ostvariti u ovom "divljem" kapitalizmu.

Za IO SNH

Jasmina Popović"

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!