Štrajkaše u prosvjednoj šetnji podržalo 300-tinjak kolega

Oko 300-tinjak novinara i medijskih radnika okupilo se danas (petak 25.ožujka 2011.) u prosvjednoj povorci, koja se kretala od Novinarskog doma do Večernjeg lista u Zagrebu kako bi podržali kolege štrajkaše u Večernjem listu. S transparentima kao što su "Ne može biti slobode medija ako novinari žive u uvijetima korupcije, siromaštva i straha" te "Gospođo Kosor, nema slobodnog novinarstva i istinske demokracije s novinarima u ropskom položaju" u pet minuta do podneva stigli su pred zgradu Večernjaka.

Ondje su vođe štrajkaškog odbora, Sindikata novinara i HND-a još jednom poručili da koletivni ugovor znači spas za sve novinare, a Anton Filić je pozvao Upravu Večernjeg lista da novinarima u toj medijskoj kući osiguraju sva materijalna i profesionalna prava kako to čine poslodavci diljem Europe.

"Naša je zajednička poruka Upravi Večernjeg lista ali i drugih medijskih kuća je da hoćemo kolektivni ugovor jer nam omogućuje da svugdje slobodno tražimo istinu, pa i tamo gdje naši vlasnici ne žele", kazao je A. Filić.

Gabrijela Galić, predsjednica SNH, istakla je kako borba u Večernjem listu znači borbu za sve novinare, pa i one kojima poslodavac ne dozvoljava sindikalno organiziranje. Podsjetila je kako je u Večernjaku sve počelo potpisivanjem prvog kolektivnog ugovora za novinare (1995.), te je naglasila da ne smije s Večernjakom i završiti.

Predsjednik HND-a Zdenko Duka još jednom je upozorio na dvostruka mjerila za radnike koja Styrija ima u Austriji i Hrvatskoj, dok je sindikalist Večernjaka Željko Valentić zatražio od vlasnika, koji su kazali kako će posebno pratiti što se na skupu govori, da odgovore je li točno da član Uprave tog lista i direktor Styrije za Hrvatsku Boris Tupčević, koji javno govori o plaćama radnika, ima plaću od 105.000 kuna mjesečno. Prosvjednici su to popratili uzvicima: "Srami se!".

Nakon govora večernjakovci su pozvali kolege da s njima pokušaju ući u zgradu, međutim u tome su ih spriječili zaštitari. Dodajmo svemu da su potporu novinarima u prosvjedu dali i sindikalni čelnici Krešimir Sever, Vilim Ribič, Ozren Matijašević, Željko Stipić te Maden Novosel

U jednosatnom ili dvosatnom štrajku solidarnosti zaposlenike Večernjaka podržale su brojne sindikalne podružnice diljem Hrvatske, a svoj rad su zaustavili i neki mediji u kojima novinari nisu sindikalno organizirani. Glas Istre, pak, bio je u cjelodnevnom štrajku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031