Stotinu novinara za slobodu medija ‘marširalo’ Zagrebom

Oko stotinu novinara u utorak (3. svibnja) se u večernjim satima, na Dan slobode medija, okupilo ispred Novinarskog doma, u Zagrebu te s transparentima krenulo prema uglu Bogovićeve i Gajeve, gdje je održan prosvjedni skup.

"Zalažući se za kvalitetnije novinarstvo, novinari se ne zalažu samo za bolji položaj u redakcijama nego i za dobrobit svih hrvatskih građana", poručio je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka ističući kako je neovisno novinarstvo u interesu javnosti koja ima pravo na točnu informaciju. "Borba za slobodno novinarstvo borba je i za kvalitetniju Hrvatsku", kazao je Duka.

A da bi novinarstvo bilo slobodno, novinari moraju imati osiguran socijalni minimum. Činjenica je to na koju je podsjetila predsjednica Sindikata novinara Hvatske Gabrijela Galić ističući kako su pregovori prekinuti jer poslodavci nisu željeli pristati ni da zaposlenima u medijima osiguraju osnovna radnička prava.

Sindikalni povjerenik Večernjeg lista Anton Filić kazao je kako je tamošnje zaposlenike nakon prekida štrajka, koji je trajao 26 dana, dočekalo premještanje na druga radna mjesta, te ponižavajući odnos.

Prosvjed u Zagrebu, umjesto dosadašnje akcije Pet minuta gromoglasne tišine, organizirali su Sindikat novinara Hvatske i Hrvatsko novinarsko društvo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!