SNH upozorava-radna mjesta novinara sve nesigurnija

Nepoštivanje zakonskih akata, neosnovani otkazi te smanjenje iznosa honorara suradnicima bez obrazloženja, samo su neki od problema o kojima su danas (25.9.2007.) na konferenciji za novinare u Novinarskom domu u Zagrebu govorili predstavnici Sindikata novinara Hrvatske.

-Stalno govorimo o problemima drugih profesija, a za svoje probleme ne pronalazimo vremena- kazao je glavni povjerenik Podružnice SNH u Večernjem listu Anton Filić, ističući kako je situacija u toj medijskoj kući već duže vrijeme problematična. Kao jedan od posljednjih primjera kršenja radničkih prava naveo je slučaj novinara Siniše Pantelića kojem je poslodavac uvjetovao- ili odlazak na rad u Osijek ili otkaz. -Time je poslodavac prekršio Zakon o radu, Kolektivni ugovor u kojem se traži pristanak novinara na izmještanje iz Zagreba, te Aneks KU-a koji smo potpisali baš kada je riječ o tom problemu- kaže Filić. Napominje i da je taj potez Uprave Večernjeg lista jedan od načina kojima od Siniše Pantelića žele napraviti tehnološki višak.
-Mi viška radnika nemamo, jer naš poslodavac za poslove u Zagrebu zapošljava niz honorarnih i drugih suradnika. Dakle, kolega Pantelić nikako ne može biti višak. Dapače, on je novinar 26 godina i ne mora biti vezan uz određeno radno mjesto, može obavljati bilo koji drugi novinarski posao- tvrdi Anton Filić pozivajući novinare da se usprotive takvim postupcima jer bi se bilo tko od njih sutra također mogao naći u istoj poziciji.

O „višku“ radnika govorila je i glavna povjerenica Podružnice SNH u Vjesniku Ranka Kovačević- Jeličić. Uprava Vjesnika broj zaposlenika do nedavno je željela svesti na svega osamdeset. Brojku su potom ispravili na 130, međutim priče o višku ne prestaju.
-Zamislite kakva bi to bila dnevna tiskovina u kojoj radi svega 80 ljudi, kvalitetu nećemo ni spominjati- pita Ranka Kovačević- Jeličić koja u suradnji sa sindikalnim kolegama, već godinama, u toj kući s Upravom nastoji potpisati Kolektivni ugovor. Korak više nisu uspjeli učiniti ni kada je u pitanju Statut redakcije, a razgovori o budućnosti Vjesnika stalno se odgađaju. –Na zadnjoj skupštini Hrvatskog novinarskog društva donesen je zaključak da Vjesnik mora postati javno glasilo. Mi smo taj zaključak proslijedili vlasniku te oporbenim strankama no do danas se ništa nije pomaklo s mrtve točke. Stoga tražimo podršku javnosti i apeliramo da je krajnje vrijeme da se progovori o budućnosti Vjesnika- napominje glavna sindikalna povjerenica SNH u toj kući.
U posljednje vrijeme u to dnevnoj tiskovini problem su i drastična smanjenja honorara dopisnicima koji nerijetko mjesečno pošalju i oko šezdeset tekstova, a svaki mjesec su sve manje plaćeni i to bez obrazloženja. –Za honorarne suradnike ne postoje jednaki kriteriji pri plaćanju i mi inzistiramo da se to ispravi- zaključila je Kovačević- Jeličić.

Konferenciju za novinare predstavnici SNH u Večernjem listu i Vjesniku iskoristili su i kako bi pozvali i ostale kolege sindikalne povjerenike medijskih kuća da progovore o brojnim problemima koja ih muče. Jedna od prigoda za to bit će i akcije koje će, prema riječima predsjednice SNH Gabrijele Galić, sindikat organizirati u povodu 5.studenoga, dana pod nazivom „Ustanimo za novinarstvo“.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!