SNH i HND Upravi Glasa Istre: Statut medija donesite po proceduri

Novinarske organizacije od Uprave Glasa Istre pismom traže poštivanje procedure pri donošenju statuta medija.

Tekst pisma donosimo u cijelosti:

"Poštovani gospodine Faggian,

 Izvršni odbor Sindikata novinara Hrvatske (SNH) i Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva (HND) upozoravaju na neprihvatljivost načina na koji Uprava Glasa Istre novine d.o.o. nameće statut medija u toj novinskoj kući.

   Nedopustiv je način na koji Uprava Glasa Istre svoje novinare prisiljava na kršenje Zakona o medijima (ZOM) jer ih zastrašivanjem i prijetnjama prisiljava da zaobilaze zakonsku proceduru propisanu za donošenje statuta medija. Posebno je neprihvatljiva otvorena prijetnja Uprave o znatnom smanjenju plaća ako novinari ne pristanu na nekvalitetan nametnuti statut medija i ne prihvate ga usprkos kršenju ZOM-a.

   Uprava Glasa Istre imala je dovoljno vremena da se na propisan način donese statut medija ali to očito nije željela. Još ima mogućnosti ponuditi za raspravu kvalitetan tekst statuta medija koji bi odgovarao potrebama i specifičnostima lista Glasa Istre, ali Uprava Glasa Istre izgleda ne uvažava svoje novinare, a na žalost ne poštuje ni Zakone RH.

   Stoga, umjesto grube prisile, sustavnog zastrašivanja i nametanja neprihvatljivih rješenja svojim novinarima, Uprava Glasa Istre treba u pregovorima s novinarima doći do teksta statuta medija, te poštovati zakonom propisanu proceduru za njegovo donošenje.

   Najvažnije od svega, Uprava Glasa Istre morala bi odnose unutar tvrtke regulirati kolektivnim ugovorom, a ne stalnim prijetnjama, zastrašivanjem i nametanjem jednostranih rješenja", stoji u pismu koje su potpisali za Izvršni odbor SNH

Anton Filić, predsjednik i za Izvršni odbor HND Slavica Lukić, potpredsjednica.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!