‘Situacija u tiskanim medijima je dramatična, država to više ne smije ignorirati’

"Situacija u tiskanim medijima toliko je dramatična da se država više ne može praviti kao da se ništa ne događa. U vrlo kratkom vremenu ostali smo bez čak tri lista, a to su Vjesnik, Nacional i Forum", kazao je predsjednik Sindikata novinara Hrvatske Anton Filić na konferenciji za medije na kojoj je glavna tema bilo stanje u tiskanim medijima. Kao jedno od mogućih rješenja kako bi mediji opstali u današnje krizno vrijeme, naveo je mogućnost smanjenja poreza, ali i osnivanje medijskog fonda iz kojeg bi se subvencionirala kupovina tiskanih medija.

Modrići Večernjaka postali skupljači lopti

No, Filić je upozorio i na druge probleme u medijima kao što su smanjenje radničkih prava te ponižavanje i šikaniranje onih koji su, primjerice, sudjelovali u štrajku ili poslodavcu iznijeli svoj stav s kojim se on nije slagao. Kao primjer navedeni su novinari Foruma koji su se, prema njihovim ugovorima, trebali po gašenju tjednika vratiti u Večernji list. Na probleme Forumovaca upozorio je i šef HND-a Zdenko Duka.

"Vjerujem da se radi o odmazdi jer se vrsnim novinarima sada pri povratku nude ugovori i tri stepenice niži od onih koje su imali", kazao je Duka dodajući kako se to čini jer je riječ o novinarima koji su sudjelovali u štrajku. Potvrdio je to i sindikalni povjerenik u Večernjem listu Dražen Ćurić ističući kako se te ponajbolje novinare ucjenjuje i traži se od njih da odu uz otpremninu ili da potpišu "sramotne ugovore" koji ih spuštaju na razinu novinara početnika. Božena Matijević iz HND-ovog Ogranka u Večernjaku je napomenula da je riječ o ljudima s kojima se Styria hvalila da su vrhunski intelektualci, a koje danas prisiljava da odu. Istovremeno je, dodala je, u Večernjak zaposleno niz ljudi jer kadra manjka. "Tako su Modrići Večernjeg lista postali obični skupljači lopti", zaključio je D. Ćurić.

Vjesnikovci na mukama zbog stečajnog zakona, traže i nestale umjetnine

I predstavnice radnika Vjesnika su iznijele tamošnju problematiku. Povjerenica SNH Marijana Matković je kazala kako im novi stečajni zakon otežava provedbu rješenja i borbu za prava radnika. Tako, primjerice, navela je, stečajni upravitelj ne može ugovoriti uslugu računovodstva kako bi se moglo izračunati koliko točno iznose potraživanja radnika. Stoga taj posao radnici obavljaju sami i to kao volonteri. Također je napomenula kako nema otkuda platiti uslugu vještaka koji bi procijenio vrijednost Vjesnikove imovine iz koje bi se potom naplatili radnici.

"Tražili su nas da sami iznađemo model kako ćemo to učiniti, pa sada pokušavamo pronaći rješenje u suradnji s Ministarstvom kulture", kazala je Matković, dok je njena kolegica dodala kako su iz Vjesnika nestale vrijedne umjetnine iz kojih bi se također mogli naplatiti. Također su istaknule kako radnici do ovog trenutka potražuju oko 9 milijuna kuna koje se odnose na neisplaćene plaće, ali da 3 milijuna kuna traži i Porezna uprava na temelju neuplaćenih doprinosa u 2011.

U Slobodnoj prijete otkazima i smanjuju plaće

Konferenciju je "zaključio" Anton Filić čitajući pismo sindikalnog povjerenika Slobodne Dalmacije Marija Kavaina koji upozorava kako Uprava ondje nudi anekse ugovora kojima želi srezati plaće za desetak posto iako je firma u prvih šest mjeseci poslovala u plusu. U pismu se također upozorava na mobing prema onim radnicima koji ne žele uz otpremninu otići u mirovinu ili raskinuti ugovor o radu te na plan otpuštanja 40-ak ljudi. Kavain ističe kako su tužbe i štrajk mogući odgovor na te najave, ali i probleme vezane uz novi kolektivni ugovor o kojem poslodavac zasad ne želi raspravljati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031