‘Sedma sila ne trebaju biti vlasnici medija, sedma sila trebaju biti novinari’

"Ne može profit biti glavni razlog za sve. Zato što je to tako i imamo divlji kapitalizam. Mi hoćemo kapitalizam s ljudskim likom i zato vas pozivamo da se pokrenete. Ne trebaju sedma sila biti naši vlasnici, sedma sila trebamo biti mi", kazao je u četvrtak na skupu u povodu Dana slobode medija ispred Novinarskog doma predsjednik SNH Anton Filić. Pritom je istaknuo kako se hrvatski novinari još uvijek bore s brojnim problemima zbog kojih teško da mogu biti slobodni u svom radu. Podsjetio je na RPO-ovce "koje nazivaju slobodnim novinarima, ali koji to nisu jer im poslodavci otkaze mogu dati kad god žele te samim tim ne mogu braniti svoja profesionalna prava". Također je podsjetio da hrvatski novinari još uvijek nemaju Statute u redakcijama te da time vlasnici mogu birati glavne urednike koji postaju njihove produžene ruke. Govoreći o slobodi medija Filić je podsjetio i na situaciju u Vjesniku te naglasio kako je Hrvatskoj Vjesnik potreban kao nezavisan medij koji će ukazivati na probleme u državi, a ne biti glasilo vladajućih.

‘Želimo se s Vjesnikom boriti za tržište’

Sindikalna povjerenica iz Vjesnika Marijana Matković apelirala je na kolege da im budu snaga u borbi za opstanak Vjesnika i njegovog internetskog portala.

"Mi ne želimo živjeti od donacija, ne želimo biti drugačiji od vas. Želimo napraviti novinu koja će se baviti kvalitetnim temama i problemima te se time ujedno boriti na tržištu poput vas", kazala je Matković ujedno zahvaljujući kolegama na financijskoj pomoći koju su dali Vjesnikovcima.

Da su Hrvatskoj potrebni neovisni mediji upozorio je i predsjednik HND-a Zdenko Duka ističući da uz kvalitetne javne medije i privatni mediji trebaju biti savjest hrvatskog društva. Elizabeta Gojan, predsjednica HND-a za Hrvatsku televiziju, ukazala je na brojne probleme u toj kući ističući prija svega da se ondje kažnjavaju novinari koji drugačije misle, opomene pred otkaz dijele novinarima starijim od 35 godina s potrebnim znanjem i iskustvom, dok se emisije dodjeljuju mladim kolegama koji su skloni autocenzuri. Gojan je upozorila i na to da su, bez obzira na vanjske okolnosti, novinari dijelom sami krivi što se nalaze u situaciji u kojoj se nalaze.

"Ne usprotivimo li se neće nam biti bolje", kazala je Gojan ističući kako se novinari prije svega sami moraju boriti za svoja prava.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!