RPO je prikriveni radni odnos!

RPO je prikriveni radni odnos!

 

Presudom Županijskog suda u Zagrebu N. Škaričić utvrđeno da je RPO sa svakodnevnim obvezama prikriveni radni odnos

ZAGREB, 21. listopada 2013. (Hina) – Novinarka Slobodne Dalmacije Nataša Škaričić dobila je pravomoćnu presudu protiv poslodavca, kojom je nakon četiri godine pravne borbe utvrđeno da je tzv. RPO ugovor s tom novinarkom imao bitna obilježja ugovora o radu.
Županijski sud u Zagrebu potvrdio je prošlog tjedna presudu Općinskog radnog suda koji je u ponovljenom postupku zaključio da je ugovor o autorskoj suradnji s obvezom plaćanja doprinosa koji je Nataša Škaričić sklopila u srpnju 2008., zapravo ugovor o radu i to za mjesto pomoćnice glavnog urednika.


Iz toga proizlazi da je njegovo raskidanje jednako nedopuštenom otkazu ugovora o radu, zbog čega će Nataša Škaričić, uz novčane zaostatke, morati biti vraćena na posao pomoćnika glavnog urednika Slobodne Dalmacije.


U spornom ugovoru za koji poslodavac tvrdi da je sklopljen zbog autorske suradnje, među ostalim, je stajalo da svakodnevno i po nalogu nadređenih, mora obavljati niz zadataka od organizacije rada redakcije do sudjelovanja u kadrovskoj politici i vođenja evidencije o radu novinara.


Također, ugovorom je bilo određeno fiksno radno vrijeme i mjesečna "naknada za rad", a tijekom postupka je utvrđeno i da je Škaričić u redakciji Slobodne Dalmacije imala svoju sobu koju je morala isprazniti nakon nezakonitog otkaza.


Okolnost da je poslodavcu morala izdavati račun za obavljene usluge sud je protumačio tek kao tehničku odredbu koja, kraj činjenice da je dobivala fiksnu mjesečnu naknadu, nije dovoljna da se radilo o ugovoru o djelu.


"Konačno, niti odredbe o otkazu ugovora te dužnosti tužiteljice da se prijavi u RPO status nisu relevantne za prosudbu da bi se u konkretnom slučaju ipak radilo o ugovoru o novinarskoj suradnji", navodi se u obrazloženju sutkinje zagrebačkog Općinskog radnog suda Vande Štambuk, koju je u cijelosti nedavno potvrdio drugostupanjski Županijski sud.


Komentirajući pravomoćnu presudu u svoju korist novinarka Škaričić je kazala kako su sudovi u ovom slučaju pokazali potpunu autonomiju, za razliku od svih ostalih institucija u čijoj su nadležnosti profesionalna i radna prava novinara.


Dodala je kako godinama svi znaju da se status slobodnog novinara ne smije zloupotrebljavati, kako bi se novinari jefitinije zapošljavali i lakše otpuštali, ali da unatoč tome nitko ne čini ništa.


"Ovo za mene znači kraj egzistencijalne, profesionalne i intelektualne agonije, koju sam prolazila da bi dokazala nešto što u iole uređenoj zemlji nikada ne bi trebala dokazivati – da sam stvarno radila u Slobodnoj Dalmaciji", kazala je Škaričić u izjavi za Hinu.
Prva presuda u njenom slučaju donesena je još 2010. kada je zagrebački Općinski radni sud presudio u njenu korist što je godinu dana kasnije potvrdio i drugostupanjski Županijski sud.
No, Vrhovni sud potom ukida obje presude te traži ponavljanje postupka, na način da se razmotri je li došlo do pogrešne primjene materijalnog prava odlukom da je u ovom slučaju nadležan Zakon o radu (ZOR) umjesto Zakona o medijima.


U ponovljenom postupku općinska radna sutkinja Vanda Štambuk zaključila je krajem svibnja ove godine, kako Zakon o medijima nema nikakve reperkusije na ovakve postupke, niti da on regulira radna prava novinara.


Njeno je mišljenje nedavno potvrdio drugostupanjski Županijski sud pa je presuda postala pravomoćna.
(Hina)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!