Pozivamo vas na na akciju Pet minuta gromoglasne tišine u povodu Svjetskog dana slobode medija

Sindikat novinara Hrvatske i ove godine poziva novinare i medijske radnike da u svojim redakcijama po 11. put obilježe 3.svibnja, Svjetski dan slobode medija. Kao i prethodnih godina, SNH poziva sve svoje povjerenike, ali i predstavnike HND-a u redakcijama gdje nema podružnica, da u redakcijama zaustave rad u 11 sati i 55 minuta u akciji Pet minuta gromoglasne tišine, te da u to vrijeme svojim čitateljima, gledateljima i slušateljima, ali i kolegama okupljenim u redakcijama pročitaju priopćenje koje je u povodu Svjetskog dana slobode medija izdao Izvršni odbor Sindikata novinara Hrvatske. One kolege koji će u to vrijeme biti na terenu molimo da zaustave svoj rad na 5 minuta. Priopćenje Izvršnog odbora vam i na ovoj stranici SNH prenosi u cijelosti, te istovreeno zahvaljuje svima onima koji su u proteklih deset godina provodili akciju Pet minuta gromoglasne tišine.

"Pritisci na novinare ugrožavaju ulogu medijia

U povodu Svjetskog dana slobode medija, Izvršni odbor Sindikata novinara Hrvatske poziva svoje članove kao i sve novinare i medijske radnike u Republici Hrvatskoj da u ponedjeljak, 3. svibnja od 11,55 do 12,00 sati – 11. simboličnom akcijom Pet minuta gromoglasne tišine – upozore svoje čitatelje, gledatelje i slušatelje na sve lošiji položaj novinara i medija čime se izravno ugrožava pravo javnosti da sazna informacije koje su joj bitne za donošenje odluka.

Zastrašivanje otkazima, držanje u pokornosti višegodišnjim radom na određeno vrijeme po mjesec dana, rad na crno bez ikakva ugovora, rad bez plaće i bez doprinosa, rad u statusu tobožnjih samostalnih poduzetnika prisiljenih po cijeli dan raditi kod poslodavca – svakodnevni su pritisci na novinare, a rezultat je srozavanje profesionalnih standarda i slabljenje bitne uloge medija u demokratskom društvu.

‘Pogubna mješavina smanjenja broja novinara, nesigurnog rada u neformalnom odnosu i neetičnog i neprofesionalnog novinarstva – stvorila je otrovni vrtlog koji guta medije, ali i demokraciju u Europi’, ustvrdio je ovih dana Arne König, predsjednik Europske federacije novinara (EFJ), naglasivši da se sindikati novinara diljem Europe moraju dodatno truditi da zaustave daljnje srozavanje profesije kako bi se sačuvalo povjerenje publike u medijski sustav koji za uzvrat treba biti vjerodostojan, pouzdan i transparentan.

Za spas profesije, EFJ će zahtijevati od Europskog parlamenta i Europske komisije da potaknu zemlje članice EU na otvaranje široke rasprave o proglašenju novinarstva javnim nacionalnim dobrom. Jer, u pitanju je sam opstanak novinarstva budući da se medijski poslodavci sve češće koriste uslugama neplaćenih amatera kako bi popunili praznine u sadržaju medija nastale otpuštanjem novinara. Takva bi rasprava bila korisna i u Hrvatskoj kako ne bi uzelo maha najavljeno angažiranje neplaćenih volontera umjesto zapošljavanja plaćenih pripravnika. Takvih prisilnih volontera već su puni mediji i druge tvrtke širom Hrvatske koje mjesecima ne plaćaju svoje radnike i suradnike.

Stoga Sindikat novinara Hrvatske poziva svoje članove, sve novinare i medijske radnike da se čvrsto organiziraju i odupru uništavanju profesije i srozavanju kvalitete medija. Javnost pozivamo da nas podrži jer je to u njezinu interesu, a poslodavce upozoravamo da kršenjem prava novinara podrivaju nezamjenjivu ulogu medija u izgradnji i opstanku istinske demokracije.

Treći svibnja – Svjetski dan slobode medija – samo je jedan dan u godini koji već 11. put obilježavamo simboličnom akcijom Pet minuta gromoglasne tišine. Sve ostale dane moramo beskompromisno, odlučno i solidarno štititi svoja radna, socijalna i profesionalna prava, braniti ulogu medija i pravo javnosti da zna – usprkos krizi i zloupotrebi krize za pritiske na novinare i medije.", stoji u priopćenju koje potpisuje Izvršni odbor Sindikata novinara Hrvatske.

SNH moli da nam po završetku akcije javite (e-mail: sinoh@hnd.hr; faks: /01/ 48 26 104) kako ste proveli akciju, kakav je bio odziv, kako je akcija uspjela i je li bilo problema.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!