Podružnica SNH na HRT – otkaz H. Zovku neopravdan

 Priopćenje Podružnice SNH novinari i medijski radnici HRT

 

U povodu izvanrednog otkaza kolegi Hrvoju Zovku

 


Podružnica Sindikata novinara Hrvatske novinari i medijski radnici HRT smatra da je izvanredni otkaz Hrvoju Zovku, novinaru i članu SNH, drastična, ishitrena i neopravdana mjera.

 

Budući da se cijeli slučaj – ne opravdavajući izgovoreno – sveo na neprimjerene riječi izgovorene u raspravi s nadređenom urednicom Odjela IMS HTV-a, Katarinom Periša Čakarun, smatramo da radno zakonodavstvo, pravilnici i ostali dokumenti HRT-a, te tijela HRT-a poput Etičkog povjerenstva i Povjerenstva za zaštitu dostojanstva zaposlenika omogućavaju izricanje niza primjerenijih mjera kojima se takav prekršaj može sankcionirati, kao na primjer opomenom, pa i financijskim sankcioniranjem zaposlenika kao što se prakticiralo u sličnim ranijim slučajevima.

 

Neprimjerene riječi izgovorene u afektu dosad nisu dovodile u pitanje egzistencijalni i profesionalni integritet zaposlenika, a svjedoci smo da je na HRT-u u posljednje vrijeme bilo niz sličnih situacija zbog kojih ili uopće nisu izricane sankcije ili su bile blaže, pa se drastična mjera izrečena kolegi Zovku može iščitavati kao oblik zastrašivanja radnika.

 

Prosvjedujemo i zbog samog načina na koji je Ravnateljstvo HRT-a objavilo odluku o izvanrednom otkazu Hrvoju Zovku, jer kolega Zovko nije zaprimio službeni dokument o otkazu, nego su mu to priopćili novinari kojima je ta informacija poslana elektroničkom poštom.

 

Tako je javnost za otkaz doznala prije samog Hrvoja Zovka, a cijeli slučaj verbalnog duela  nadređene rukovoditeljice i novinara oko raznih mogućih oblika pritisaka i cenzure na HRT-u sveden je samo na neprimjerene riječi izgovorene u prepirci – uz pozivanje na Istanbulsku konvenciju koja u Republici Hrvatskoj još nije ni stupila na snagu! To odluku Ravnateljstva HRT-a o izvanrednom otkazu kolegi Zovku čini dodatno upitnom, nepromišljenom i neprihvatljivom.

 

 

Povjereništvo Podružnice SNH novinari i medijski radnici HRT

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!