Otkazi i smanjenja plaće u Glasu Istre su nezakoniti

Dvanaest radnika Glasa Istre, koji su podigli tužbu zbog nedopuštenih otkaza, smanjenja plaća i nepoštivanja Kolektivnog ugovora, nepravomoćnom presudom dobilo je spor protiv poslodavca Glasa Istre d.o.o. kao i njegovog pravnog sljednika Glasa Istre novine d.o.o.

Općinski sud u Puli početkom kolovoza presudio je da ugovori o radu sklopljeni s poslodavcem Glasom Istre d.o.o. vrijede i u Glasu Istre novine d.o.o., odnosno da poslodavac nije smio radnicima radnicima otkazati ugovor kako bi sklopio novi s plaćama 40 posto manjim. Jednako tako, sud je ocijenio nevažećom i odluku poslodavca o otkazivanju Kolektivnog ugovora.

Poslodavcu se time nalaže da radnicima isplati sva umanjenja plaća počevši s plaćom od veljače kada su primanja radnicima prvi put nezakonito smanjenja dok su još radili u Glasu Istre d.o.o. te, zajedno s kamatama, sva umanjenja plaća od 1. ožujka kada su radnici, kao i čitavo poslovanje, prenijeti u novu tvrtku Glas Istre novine.

Sud je utvrdio i koko kolektivni ugovor vrijedi sve do sklapanja novog, odnosno najduže godinu dana.

Nepravomoćnu presudu donijela je sutkinja Andrijana Modrušan. Ukupno je tužbu podiglo stotinjak radnika Glasa Istre, a predmeti se vode kod četvero sudaca. U slučaju žalbe, nadležan je Županijski sud.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!