Novinari prosvjedom u borbi za svoja prava

"Nećemo više šutjeti", poručilo je dvjestotinjak novinara koji su se ispred Hrvatskog novinarskog društva okupili kako bi na Dan ljudskih prava upozorili na profesionalna prava koja su im uskraćena.

Marginalizacija novinarske profesije, cenzura, ukidanje radnih mjesta, urušavanje radnih prava- samo su neki od problema na koje su upozorili članovi HND-a, uz podršku Sindikata novinara Hrvatske te studenata.

Sanja Modrić iz Novog lista upozorila je na pad kriterija u struci, te na tretiranje novinara kao "pasa kojih se vlasnici žele riješiti ili im za istu cijenu natovariti više posla".

Nikola Kristić je kazao kako "novinari ne smiju šutjeti, nego moraju govoriti", a njegov kolega s HRT-a ,Aleksandar Stanković, pozvao na zajedništvo kojim su, kako je kazao, i u javnom televizijskoj kući uspjeli ishoditi promjene.

"Radno obespravljen novinar nije slobodan novinar, a ključ svih uspjeha naše je jedinstvo", složio se i Marinko Jurasić iz Večernjeg lista.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka upozorio je na cenzuru, posebice kada su u pitanju veliki oglašivači u medijima, te pročitao zahtjeve iz pisma koje su prosvjednici uputili Ministarstvu kulture i Vladi RH. U njima se traži da novinari imaju utjecaj na izbor i smjene urednika i glavnih urednika, da se osigura transparentnost vlasništva u privatnim medijima, da predstavnici Ministarstva budu posrednici između novinara i poslodavaca u osnivanju Vijeća za medije, te da se omogući pristup bogatoj arhivi Vjesnika, koju trenutno samo koristi Hina.

Prosvjednici su u povorci i s transparentima pješice prošli put od zgrade HND-a do Ministarstva kako bi ondje predali svoje zahtjeve.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!