Novi ravnatelj Hini streba vratiti ugled i osigurati stabilno poslovanje

Sindikat novinara Hrvatske, Radničko vijeće u Hini te ogranak HND-a u toj kući upozoravaju na izbor novog ravnatelja HINA-e.

"U povodu isteka roka za prikupljanje ponuda na javnom natječaju za izbor ravnatelja Hine, Sindikat novinara Hrvatske – podružnica Hina, Radničko vijeće Hine i Izvršni odbor ogranka HND-a pozivaju članove Upravnog vijeća Hine da pri skorašnjem izboru vode računa da novi ravnatelj bude osoba koja može izvesti nacionalnu novinsku agenciju iz najdublje krize u njezinoj 20-godišnjoj povijesti.

Podsjećamo, Hina je prošlu poslovnu godinu, zbog gubitka niza velikih korisnika, među kojima su najvažniji novinski izdavači, te smanjenja prihoda iz državnog proračuna, završila s 2,9 milijuna kuna gubitka, uz pad prihoda od 6 milijuna kuna, a ove godine planira poslovati s gubitkom od 4,7 milijuna kuna, uz daljnji pad prihoda za 3 milijuna kuna.

U teškoj financijskoj situaciji, novom ravnatelju predstoji temeljito restrukturiranje nacionalne novinske agencije i vraćanje klijenata, utjecaja i ugleda na medijskom tržištu, izgubljenih proteklih godina.

Restrukturiranjem se prije svega moraju unaprijediti poslovne funkcije agencije, kako bi mogla na medijskom tržištu osigurati dostatne prihode za rad i razvoj.
Stoga smatramo da bi novi ravnatelj trebao dobro poznavati način poslovanja agencije, karakteristike i zahtjeve medijskog tržišta i imati iza sebe uspješne projekte te viziju razvoja Hine.

Upravno vijeće Hine bi pri izboru moralo voditi računa i o osobnim kvalitetama kandidata, potrebnim za poboljšanje kvalitete socijalnog dijaloga te obnovu dobrih poslovnih odnosa s izgubljenim korisnicima.

Pozivamo Upravno vijeće da u skladu s demokratskim standardima javnih medija izbor novog ravnatelja provede na transparentan način. To znači da javnosti omogući uvid u imena i programe kandidata te da se predstavljanje kandidata i njihovih programa pred Upravnim vijećem provede javno.

Zaposlenici Hine žele agenciju koja će biti ugledna i poslovno uspješna i biti uzor drugim agencijama u regiji, što može postići samo sposobno poslovodstvo koje ima viziju razvoja agencije, razvijene i dokazane poslovne sposobnosti i visoku razinu kulture dijaloga s poslovnim i socijalnim partnerima.

Sindikat novinara Hrvatske – Podružnica Hina i Radničko vijeće Hine spremni su takvom poslovodstvu ponuditi odgovorno partnerstvo zasnovano na međusobnom povjerenju i uvažavanju", stoji u priopćenju koje potpisuju Andrej Matijašević, glavni povjerenik SNH u Hini, Slavica Cvitanić u ime Radničkog vijeća te kuće, te Serđo Obratov, u ime Izvršnog odbora ogranka HND-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!